Doamnei Maia Sandu, prim-ministră a Republicii Moldova
Domnului Nicolae Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene
Deputaților Parlamentului Republicii Moldova,
Domnului Igor Dodon, președinte al Republicii Moldova
Stimați domni și doamne,
Stadionul din perimetrul străzilor București-Tighina-Izmail trebuie să fie Republican. Decizia despre viitorul terenului și construcțiilor stadionului trebuie hotărâtă de cetățeni, iar planurile de conversie sau reconstruire trebuie să reflecte dorința cetățenilor exprimată în cadrul unor proceduri de consultare publică organizate corect și cu participare cît mai incluzivă, pe de o parte, dar și să se integreze în viziunea de dezvoltare a centrului orașului Chișinău, pe de altă parte.
Considerăm că noua guvernare, care a exprimat intenția de a scoate țara din captivitate (inclusiv, prin votarea pe 8 iunie 2019 a Declarației cu privire la recunoașterea caracterului captiv al statului Republica Moldova) și care luptă cu practicile netransparente ale vechii guvernări, trebuie să își asume angajamentul de a asigura transparența totală a procesului, să depună eforturile necesare pentru identificarea tuturor instrumentelor de consultare a opiniei publice și, eventual, să se implice în eforturile comune de revitalizare a spațiului.
Condamnăm felul în care precedentele guvernări au gestionat situația Stadionului Republican, felul cum a fost votată legea despre desființarea Stadionului și vinderea terenului, încălcând procedura de transparență decizională și felul cum aceasta a fost promulgată (de către Andrian Candu, care deținea interimatul funcției de președinte după a cincea suspendare a lui Igor Dodon).
De asemenea condamnăm atitudinea necritică a noii guvernări față de această situație. Or, ruinarea și înstrăinarea Stadionului Republican merită o anchetă la fel de detaliată precum privatizarea Aeroportului Chișinău sau alte scheme de corupție și trafic de influență a vechilor guvernări.
Ne exprimăm încrederea că greșelile trecutului vor fi reparate.
Prin urmare, solicităm:
Publicarea tuturor documentelor și a corespondenței oficiale referitoare la Stadion, atât cu ambasada SUA cât și cu alte părți (oameni de afaceri, investitori străini) pentru perioada 2005-2019, imediat cum acestea sunt disponibile.
Inițierea unui amplu proces de consultări publice, conform legislației.
Ne exprimăm încrederea pentru un proces transparent și un dialog democratic și că vom obține răspunsurile până pe 2 septembrie.
Este posibilă ostilitatea etnică atunci când se tratează pacienții din Spitalul Clinic Bălți? Povestea dificilă a lui Anastasia Sergeenko, un reprezentant al romilor Bălți.
Urmăriți materialul video în care Anastasia Sergheenco, o reprezentantă a romilor, va relata dificultățile cu care se c...
La 16 februarie 2021, membrii Grupului de Inițiativă “Tinerii schimbă comunitatea” din com. Găvănoasa, r. Cahul au participat la "Atelier de instruire în scriere de proiecte", unde au cunoscut ce este un proiect, care sunt principiile, component...
+2
La 13 și 19 februarie 2021, membrii Grupului de Inițiativă “Puterea Prieteniei” din com. Manta, r. Cahul au participat la "Ateliere de instruire în scriere de proiecte", unde au cunoscut ce este un proiect, care sunt principiile, componentele, ...

Laurențiu Mutruc este un tânăr activist, absolvent al

În Sălcuța, r. Căușeni, a fost lansată Săptămâna Transparenței Locale – o campanie de informare a populației privind asigurarea transparenței și promovarea accesului la informații de interes public.
Inițiativa este desfășurată de lidera comunitară și absolventa
UE // „EcoCahul – Cetățean implicat pentru un oraș curat!”
Dragi prieteni, vă informăm că pe parcursul zilei de ast...
+3
În februarie, Asociația pentru Drepturile Omului LEX21, împreună cu activiștii societății civile, au organizat o serie de discuții online despre noul Plan Urbanistic General a mun. Bălti. Vă invităm să-i vadă:
В феврале «Ассоциация по правам человека LEX21» совместно с гражданскими активиста...