F.A.Q. despre mișcarea Stadionul Este Republican

gallery image

Ce reprezintă mișcarea Stadionul Este Republican?


O mișcare civică care cere respectarea transparenței decizionale și implicarea cetățenilor în adoptarea deciziilor de către guvernare și în dreptul cetățenilor la spații publice și locuri dragi în orașul în care locuiesc. 


Stadionul Republican este deja vândut?


Conform informațiilor oficiale și publice, încă nu. Dar va fi în scurt timp, în caz că nu acționăm. 

La 18 iulie 2018, Guvernul aprobă ca în locul Stadionului Republican să fie construit noul sediu al Ambasadei SUA. La 20 iulie, se votează în Parlament desființarea stadionului. În august 2018, și președintele Dodon declara că: „pe terenul respectiv trebuie să fie amenajat un parc sau edificat un centru cultural de care să beneficieze toți locuitorii țării.” În decembrie, după a cincea suspendare a lui Igor Dodon, Andrian Candu promulgă legea. Din 12 ianuarie 2019, se permite desființarea Stadionului Republican și construcția unui nou sediu pentru Ambasada SUA. 

În iunie 2019, noul ministru de externe și al integrării europene menționează că: „Ne mișcăm cu maximă rapiditate pentru a debloca situația și a începe lucrările de construcție a ambasadei.”


Ce nu este ok în decizia de vânzare a Stadionului?


 1. Este ilegală atâtat timp cât nu respectă legea cu privire la transparența decizională. Nu a fost organizată nicio consultare publică oficială, conform legii, nici de guvernul Filip, nici de Guvernul Sandu. Chiar dacă acestea au fost solicitate în repetate rânduri.
 2. Nu respectă dreptul cetățenilor la oraș. Și legea cu privire la Administrația Publică Locală, în articolul 14, la fel spune că sunt necesare consultările publice atunci când este vorba de: decizii în problemele de interes local care pot avea impact economic, de mediu şi social (asupra modului de viaţă şi drepturilor omului, asupra culturii, sănătăţii şi protecţiei sociale, asupra colectivităţilor locale, serviciilor publice). Iar două petiții semnate de mii de cetățeni au fost pur și simplu ignorate. 
 3. Creează efectul Ambasadei. Centrul de Urbanism a scris despre repercursiunile pe care le poate avea noua construcție, și anume „efectul Ambasadei”. Aceștia aduc ca exemplu, construcția Ambasadei SUA din Londra care „a stârnit ample discuții și nemulțumiri.” Totodată, aceștia menționează că: „Una dintre strictele măsuri de securitate ale unei ambasade SUA este de a nu avea „vecini” în raza de 45m (150 feet), ceea ce o transformă în o construcție de tip fortăreață controlată la maxim.” Ambasada SUA la Chișinău, în caz că preia teritoriul Stadionului Republican, va fi top trei din lume după spațiul ocupat. Cele mai vaste terenuri ocupate de misiunile diplomatice americane se află astăzi în Irak, pe teritoriul fostului palat prezidențial, la Erevan - într-o zonă periferică a orașului și la Beijing - într-o zonă industrială. Stadionul Republican ocupă peste 5ha în centrul istoric al orașului Chișinău. Apariția misiunii diplomatice americane pe acest teritoriu implică măsuri sporite de securitate și restricții de circulație. 


Stadionul mai poate fi salvat?

Desigur, asta ne învață democrația. Trebuie doar să existe o masă critică de oameni care cer transparență, participare și revendică dreptul la decizie cu privire la soarta propriului oraș. 


Dacă SUA propun sediul unei Ambasade, plus, amenajarea unui parc sau spațiu de agrement?

Transparența decizională oricum nu este respectată, iar legea despre desființarea stadionului trebuie votată, eventual, sau nevotată, doar după consultări publice. 


Ce s-a făcut până acum?

 1. Dialoguri urbane #7: cu Stadionul Republican ce facem?
 2. Chestionare la DU#7 și online + raportarea rezultatelor
 3. Grupul fb: Stadionul este Republican
 4. Pagina fb: Stadionul este Republican
 5. #StadionulEsteRepublican
 6. Identitatea grafică
 7. postere stradale
 8. Întâlnirea moderată: strategia de salvare a Stadionul Republican
 9. comunicare jurnalisti local + internationali (randament redus)
 10. Adresarea publică către guvern
 11. Scrisoarea publică către ambasadorul SUA
 12. A fost depusă documentația pentru clasarea complexului Stadionului Republican în registrul național de monumente

Ce vom face? 

Dacă sunteți interesați de acțiuni următoare, scrieți-ne mesaj privat pe pagina de Facebook. 

 

Смотреть меньше
0 Комментарии
gallery image
Читать больше
0 Комментарии

"Târg de daruri dulci!"

gallery image

"Târgul de Daruri Dulci" evenimentul care își propune să sărbătorească femeea altfel. Vor participa strict femei producătoare, femei care muncesc nemijlocit în procesul de producere și procesare. Cu toate că sunt solicitări și din partea unor producători bărbați, se dă prioritate femeilor. Se vor vinde ambalat frumos miere de albine, fructe deshidratate î...

Читать больше
0 Комментарии

Когда прекратиться бездумное уничтожение природы в Бельцах?

gallery image

11 февраля состоятся дебаты, организованные газетой СП, о судьбе детского парка «Andrieș». Как вам известно, Бельцкая Апелляционная палата признала незаконными решения муниципального совета о продаже земельных участков, на которых построены кафе «Малыш» и ресторан «Prime»(бывшая «Берёзка»), так как земля в скверах и городских парках согласно законодательс...

Читать больше
0 Комментарии

Ce s-a întâmplat la ședința CMC din 06.02.2020/Что произошло на заседании мун. совета 06.02.2020

gallery image

Președinte de ședință a fost ales domnul Vasile Gradinaru


La ședința CMC din 06.02.2020 s-a votat:

- Amânarea aprobării regulamentului privind organizarea proiectului Buget Civil pentru ședințele ulterioare.

- Direcțiile gen...

Читать больше
0 Комментарии

Ziua Internațională a Îmbrățișărilor la Cahul

gallery image

Читать больше
0 Комментарии

"Мудрое" решение, принятое руководством Бельцкой Клинической Больницы

gallery image

Вы уже наслышаны о том, что инициативная группа бельчан во всеоружии встала на защиту честного врача из . Мы развернули широкую кампанию и в социальных сетях, и посредством совета о не дискриминации, и в судебных инстанциях, и организовав флэш-моб и т.д. Мы полагаем, что продемонстрировали всю серьёзность нашей позиции о недопустимости запугивания молодых...

Читать больше
0 Комментарии

Top-8 licee din mun.Chișinău, care în 2020 vor avea cele mai mari bugete

gallery image

În total, pentru școlile primare, gimnaziile și liceele din mun.Chișinău au fost alocate 1,239 MILIARDE LEI!

Celor mai mari licee din Chișinău le vor reveni și cele mai mari sume, care variază între 21,56 milioane lei și 33,42 milioane lei per instituție.

Lista celor Top-8 licee c...

Читать больше
0 Комментарии

Decizia „înțeleaptă” luată de conducerea Spitalului Clinic Bălți

Cunoașteți deja despre faptul că un grup de inițiativă din mun. Bălți „toate armele le-a ridicat” pentru a susține un medic integru din cadrul Spitalului Clinic Bălți, care este supus presiunilor și intimidărilor din partea administrației instituției, inclusiv a fost sanc...

Читать больше
0 Комментарии

„Acasă! Autentic! Autohton!” - expoziția ”Fabricat în Moldova”

gallery image

Peste patru sute de antreprenori din Republica Moldova își vor prezenta produsele și serviciile pe care le prestează în cadrul expoziției anuale „Fabricat în Moldova”, care va fi inaugurată într-o săptămână, la Chișinău. Anul acesta, expoziția poartă genericul „Acasă! Autentic! Autohton!” și se va desfășura în trei pavilioane ale Cen...

Читать больше
0 Комментарии

Informăm societatea că se merită de luptat împotriva corupților!

Ilegalitățile din Grădina publică din Bălți stopate – justiția și-a spus cuvântul
Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor invită reprezentanții mass-media la conferința de presă cu tema: „Ilegalitățile din Grădina publică din Bă...
0 Комментарии