F.A.Q. despre mișcarea Stadionul Este Republican

gallery image

Ce reprezintă mișcarea Stadionul Este Republican?


O mișcare civică care cere respectarea transparenței decizionale și implicarea cetățenilor în adoptarea deciziilor de către guvernare și în dreptul cetățenilor la spații publice și locuri dragi în orașul în care locuiesc. 


Stadionul Republican este deja vândut?


Conform informațiilor oficiale și publice, încă nu. Dar va fi în scurt timp, în caz că nu acționăm. 

La 18 iulie 2018, Guvernul aprobă ca în locul Stadionului Republican să fie construit noul sediu al Ambasadei SUA. La 20 iulie, se votează în Parlament desființarea stadionului. În august 2018, și președintele Dodon declara că: „pe terenul respectiv trebuie să fie amenajat un parc sau edificat un centru cultural de care să beneficieze toți locuitorii țării.” În decembrie, după a cincea suspendare a lui Igor Dodon, Andrian Candu promulgă legea. Din 12 ianuarie 2019, se permite desființarea Stadionului Republican și construcția unui nou sediu pentru Ambasada SUA. 

În iunie 2019, noul ministru de externe și al integrării europene menționează că: „Ne mișcăm cu maximă rapiditate pentru a debloca situația și a începe lucrările de construcție a ambasadei.”


Ce nu este ok în decizia de vânzare a Stadionului?


 1. Este ilegală atâtat timp cât nu respectă legea cu privire la transparența decizională. Nu a fost organizată nicio consultare publică oficială, conform legii, nici de guvernul Filip, nici de Guvernul Sandu. Chiar dacă acestea au fost solicitate în repetate rânduri.
 2. Nu respectă dreptul cetățenilor la oraș. Și legea cu privire la Administrația Publică Locală, în articolul 14, la fel spune că sunt necesare consultările publice atunci când este vorba de: decizii în problemele de interes local care pot avea impact economic, de mediu şi social (asupra modului de viaţă şi drepturilor omului, asupra culturii, sănătăţii şi protecţiei sociale, asupra colectivităţilor locale, serviciilor publice). Iar două petiții semnate de mii de cetățeni au fost pur și simplu ignorate. 
 3. Creează efectul Ambasadei. Centrul de Urbanism a scris despre repercursiunile pe care le poate avea noua construcție, și anume „efectul Ambasadei”. Aceștia aduc ca exemplu, construcția Ambasadei SUA din Londra care „a stârnit ample discuții și nemulțumiri.” Totodată, aceștia menționează că: „Una dintre strictele măsuri de securitate ale unei ambasade SUA este de a nu avea „vecini” în raza de 45m (150 feet), ceea ce o transformă în o construcție de tip fortăreață controlată la maxim.” Ambasada SUA la Chișinău, în caz că preia teritoriul Stadionului Republican, va fi top trei din lume după spațiul ocupat. Cele mai vaste terenuri ocupate de misiunile diplomatice americane se află astăzi în Irak, pe teritoriul fostului palat prezidențial, la Erevan - într-o zonă periferică a orașului și la Beijing - într-o zonă industrială. Stadionul Republican ocupă peste 5ha în centrul istoric al orașului Chișinău. Apariția misiunii diplomatice americane pe acest teritoriu implică măsuri sporite de securitate și restricții de circulație. 


Stadionul mai poate fi salvat?

Desigur, asta ne învață democrația. Trebuie doar să existe o masă critică de oameni care cer transparență, participare și revendică dreptul la decizie cu privire la soarta propriului oraș. 


Dacă SUA propun sediul unei Ambasade, plus, amenajarea unui parc sau spațiu de agrement?

Transparența decizională oricum nu este respectată, iar legea despre desființarea stadionului trebuie votată, eventual, sau nevotată, doar după consultări publice. 


Ce s-a făcut până acum?

 1. Dialoguri urbane #7: cu Stadionul Republican ce facem?
 2. Chestionare la DU#7 și online + raportarea rezultatelor
 3. Grupul fb: Stadionul este Republican
 4. Pagina fb: Stadionul este Republican
 5. #StadionulEsteRepublican
 6. Identitatea grafică
 7. postere stradale
 8. Întâlnirea moderată: strategia de salvare a Stadionul Republican
 9. comunicare jurnalisti local + internationali (randament redus)
 10. Adresarea publică către guvern
 11. Scrisoarea publică către ambasadorul SUA
 12. A fost depusă documentația pentru clasarea complexului Stadionului Republican în registrul național de monumente

Ce vom face? 

Dacă sunteți interesați de acțiuni următoare, scrieți-ne mesaj privat pe pagina de Facebook. 

 

SeeLess
0 Comments

Politici organizaționale în organizații non-profit

Tot mai frecvent OSC-urile se confruntă cu situaţia în care trebuie să prezinte structura organizaţiei, competenţele elementelor structurale, implicarea societăţii în procesul de guvernare a organizaţiei, şi această tendinţă devine din ce în ce mai pronunţată.

Cît de important este elaborarea politicilor organizaționale știe fiecare dar nu fiecare ...

ReadMore
0 Comments

Conferința de lansare a proiectului ”Foișorul Prieteniei – loc de recreere pentru tinerii din com. Manta”

👉 Joi, 29 aprilie 2021, în Sala de ședințe a Primăriei com. Manta, a avut loc conferința de lansare a proiectului ”Foișorul Prieteniei – loc de recreere pentru tinerii din com. Manta”.

La ședința de lansare au participat: dna Violeta Hîncu ...

ReadMore
0 Comments

Pubele oferite pe strada B.P. Hașdeu

+3

🆕 UE // „EcoCahul - Cetățean implicat pentru un oraș curat!”

 

📢 În data de 18 și 24 aprilie 2021, bordul AO Perspecti...

ReadMore
0 Comments

Fiecare din noi poate dărui o Speranță !

Oferiti daruri, implicați-vă în acte caritabile și faceți voluntariat 💝Astfel îi puteți ajuta pe cei aflați în suferință și vă puteți crește speranța de viață - o spun psihologii !

Este foarte important să ajuți, e important pentru tine în ...

ReadMore
0 Comments

СONCURS DE FOTOGRAFIE/VIDEO "INVESTIȚII EUROPENE ÎN RAIONUL CAHUL!"

gallery image

Asociaţia Obştească Perspectiva” dă start concursului FOTO/VIDEO cu genericul ,,INVESTIȚII EUROPENE ÎN RAIONUL CAHUL”organizat în cadrul proiectului: „EcoCahul-Cetăţean implicat pentru un oraş curat”, mun. Cahul. Concursul își propune să descopere și să promoveze noi talente, dorința de interes și cunoștințe, să stimuleze ...

ReadMore
0 Comments

Campanie de salubrizare a râului Frumoasa

🆕 UE // „EcoCahul – Cetățean implicat pentru un oraș curat!”

”Natura ne aseamănă, educația ne deosebește!” – Confucius

Dragi prieteni, locuitori ai municipiului Cahul, vă rugăm să nu fiți indiferenți față de mediul înconjurător! ...

ReadMore
0 Comments

ANUNȚ DE PARTICIPARE privind achiziționarea Materiale de construcție și articole conexe în cadrul proiectului „EcoCahul – Cetățean implicat pentru un oraș curat!”

gallery image

1.    Denumirea autorității contractante: Asociația Obștească "Perspectiva",

2.    C/F: 1010620000640

3.    Obiectul achiziției: Materiale de construcție și articole conexe.

4.    Data publicării anunțului: 14.04.2021

ReadMore
0 Comments

Cum se descurcă tinerii medici în sistemul național de sănătate?

Cum se descurcă tinerii medici în sistemul național de sănătate? Urmăriți discuția cu tanărul medic reanimatolog anesteziolog Brînză Gheorghe:

https://www.facebook.com/adolexadolex/videos/401397550939396

------------

Как м...

ReadMore
0 Comments

+2

🆕 UE // „EcoCahul – Cetățean implicat pentru un oraș curat!”

📢 La 03 și 04 aprilie 2021, bordul AO Perspectiva, împreun...

ReadMore
0 Comments

UE// Tînăr informat – cetățean responsabil!

+4

Care sunt principiile APL, Ce obligații au angajații APL, Ce obligații au Primarul și Președintele raionului. Toate aceste teme au fost discutate și analizate la Training-ul „Administrațiile Publice Locale și Instituțiile Publice - competențe și obligațiile angajaților lor” organizat de AO ”Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI”.

La eveniment a...

ReadMore
0 Comments