
Ce reprezintă mișcarea Stadionul Este Republican?
O mișcare civică care cere respectarea transparenței decizionale și implicarea cetățenilor în adoptarea deciziilor de către guvernare și în dreptul cetățenilor la spații publice și locuri dragi în orașul în care locuiesc.
Stadionul Republican este deja vândut?
Conform informațiilor oficiale și publice, încă nu. Dar va fi în scurt timp, în caz că nu acționăm.
La 18 iulie 2018, Guvernul aprobă ca în locul Stadionului Republican să fie construit noul sediu al Ambasadei SUA. La 20 iulie, se votează în Parlament desființarea stadionului. În august 2018, și președintele Dodon declara că: „pe terenul respectiv trebuie să fie amenajat un parc sau edificat un centru cultural de care să beneficieze toți locuitorii țării.” În decembrie, după a cincea suspendare a lui Igor Dodon, Andrian Candu promulgă legea. Din 12 ianuarie 2019, se permite desființarea Stadionului Republican și construcția unui nou sediu pentru Ambasada SUA.
În iunie 2019, noul ministru de externe și al integrării europene menționează că: „Ne mișcăm cu maximă rapiditate pentru a debloca situația și a începe lucrările de construcție a ambasadei.”
Ce nu este ok în decizia de vânzare a Stadionului?
- Este ilegală atâtat timp cât nu respectă legea cu privire la transparența decizională. Nu a fost organizată nicio consultare publică oficială, conform legii, nici de guvernul Filip, nici de Guvernul Sandu. Chiar dacă acestea au fost solicitate în repetate rânduri.
- Nu respectă dreptul cetățenilor la oraș. Și legea cu privire la Administrația Publică Locală, în articolul 14, la fel spune că sunt necesare consultările publice atunci când este vorba de: decizii în problemele de interes local care pot avea impact economic, de mediu şi social (asupra modului de viaţă şi drepturilor omului, asupra culturii, sănătăţii şi protecţiei sociale, asupra colectivităţilor locale, serviciilor publice). Iar două petiții semnate de mii de cetățeni au fost pur și simplu ignorate.
- Creează efectul Ambasadei. Centrul de Urbanism a scris despre repercursiunile pe care le poate avea noua construcție, și anume „efectul Ambasadei”. Aceștia aduc ca exemplu, construcția Ambasadei SUA din Londra care „a stârnit ample discuții și nemulțumiri.” Totodată, aceștia menționează că: „Una dintre strictele măsuri de securitate ale unei ambasade SUA este de a nu avea „vecini” în raza de 45m (150 feet), ceea ce o transformă în o construcție de tip fortăreață controlată la maxim.” Ambasada SUA la Chișinău, în caz că preia teritoriul Stadionului Republican, va fi top trei din lume după spațiul ocupat. Cele mai vaste terenuri ocupate de misiunile diplomatice americane se află astăzi în Irak, pe teritoriul fostului palat prezidențial, la Erevan - într-o zonă periferică a orașului și la Beijing - într-o zonă industrială. Stadionul Republican ocupă peste 5ha în centrul istoric al orașului Chișinău. Apariția misiunii diplomatice americane pe acest teritoriu implică măsuri sporite de securitate și restricții de circulație.
Stadionul mai poate fi salvat?
Desigur, asta ne învață democrația. Trebuie doar să existe o masă critică de oameni care cer transparență, participare și revendică dreptul la decizie cu privire la soarta propriului oraș.
Dacă SUA propun sediul unei Ambasade, plus, amenajarea unui parc sau spațiu de agrement?
Transparența decizională oricum nu este respectată, iar legea despre desființarea stadionului trebuie votată, eventual, sau nevotată, doar după consultări publice.
Ce s-a făcut până acum?
- Dialoguri urbane #7: cu Stadionul Republican ce facem?
- Chestionare la DU#7 și online + raportarea rezultatelor
- Grupul fb: Stadionul este Republican
- Pagina fb: Stadionul este Republican
- #StadionulEsteRepublican
- Identitatea grafică
- postere stradale
- Întâlnirea moderată: strategia de salvare a Stadionul Republican
- comunicare jurnalisti local + internationali (randament redus)
- Adresarea publică către guvern
- Scrisoarea publică către ambasadorul SUA
- A fost depusă documentația pentru clasarea complexului Stadionului Republican în registrul național de monumente
Ce vom face?
Dacă sunteți interesați de acțiuni următoare, scrieți-ne mesaj privat pe pagina de Facebook.
Este posibilă ostilitatea etnică atunci când se tratează pacienții din Spitalul Clinic Bălți? Povestea dificilă a lui Anastasia Sergeenko, un reprezentant al romilor Bălți.
Urmăriți materialul video în care Anastasia Sergheenco, o reprezentantă a romilor, va relata dificultățile cu care se c...
La 16 februarie 2021, membrii Grupului de Inițiativă “Tinerii schimbă comunitatea” din com. Găvănoasa, r. Cahul au participat la "Atelier de instruire în scriere de proiecte", unde au cunoscut ce este un proiect, care sunt principiile, component...
+2
La 13 și 19 februarie 2021, membrii Grupului de Inițiativă “Puterea Prieteniei” din com. Manta, r. Cahul au participat la "Ateliere de instruire în scriere de proiecte", unde au cunoscut ce este un proiect, care sunt principiile, componentele, ...

Laurențiu Mutruc este un tânăr activist, absolvent al

În Sălcuța, r. Căușeni, a fost lansată Săptămâna Transparenței Locale – o campanie de informare a populației privind asigurarea transparenței și promovarea accesului la informații de interes public.
Inițiativa este desfășurată de lidera comunitară și absolventa
UE // „EcoCahul – Cetățean implicat pentru un oraș curat!”
Dragi prieteni, vă informăm că pe parcursul zilei de ast...
+3
În februarie, Asociația pentru Drepturile Omului LEX21, împreună cu activiștii societății civile, au organizat o serie de discuții online despre noul Plan Urbanistic General a mun. Bălti. Vă invităm să-i vadă:
В феврале «Ассоциация по правам человека LEX21» совместно с гражданскими активиста...