F.A.Q. despre mișcarea Stadionul Este Republican

gallery image

Ce reprezintă mișcarea Stadionul Este Republican?


O mișcare civică care cere respectarea transparenței decizionale și implicarea cetățenilor în adoptarea deciziilor de către guvernare și în dreptul cetățenilor la spații publice și locuri dragi în orașul în care locuiesc. 


Stadionul Republican este deja vândut?


Conform informațiilor oficiale și publice, încă nu. Dar va fi în scurt timp, în caz că nu acționăm. 

La 18 iulie 2018, Guvernul aprobă ca în locul Stadionului Republican să fie construit noul sediu al Ambasadei SUA. La 20 iulie, se votează în Parlament desființarea stadionului. În august 2018, și președintele Dodon declara că: „pe terenul respectiv trebuie să fie amenajat un parc sau edificat un centru cultural de care să beneficieze toți locuitorii țării.” În decembrie, după a cincea suspendare a lui Igor Dodon, Andrian Candu promulgă legea. Din 12 ianuarie 2019, se permite desființarea Stadionului Republican și construcția unui nou sediu pentru Ambasada SUA. 

În iunie 2019, noul ministru de externe și al integrării europene menționează că: „Ne mișcăm cu maximă rapiditate pentru a debloca situația și a începe lucrările de construcție a ambasadei.”


Ce nu este ok în decizia de vânzare a Stadionului?


 1. Este ilegală atâtat timp cât nu respectă legea cu privire la transparența decizională. Nu a fost organizată nicio consultare publică oficială, conform legii, nici de guvernul Filip, nici de Guvernul Sandu. Chiar dacă acestea au fost solicitate în repetate rânduri.
 2. Nu respectă dreptul cetățenilor la oraș. Și legea cu privire la Administrația Publică Locală, în articolul 14, la fel spune că sunt necesare consultările publice atunci când este vorba de: decizii în problemele de interes local care pot avea impact economic, de mediu şi social (asupra modului de viaţă şi drepturilor omului, asupra culturii, sănătăţii şi protecţiei sociale, asupra colectivităţilor locale, serviciilor publice). Iar două petiții semnate de mii de cetățeni au fost pur și simplu ignorate. 
 3. Creează efectul Ambasadei. Centrul de Urbanism a scris despre repercursiunile pe care le poate avea noua construcție, și anume „efectul Ambasadei”. Aceștia aduc ca exemplu, construcția Ambasadei SUA din Londra care „a stârnit ample discuții și nemulțumiri.” Totodată, aceștia menționează că: „Una dintre strictele măsuri de securitate ale unei ambasade SUA este de a nu avea „vecini” în raza de 45m (150 feet), ceea ce o transformă în o construcție de tip fortăreață controlată la maxim.” Ambasada SUA la Chișinău, în caz că preia teritoriul Stadionului Republican, va fi top trei din lume după spațiul ocupat. Cele mai vaste terenuri ocupate de misiunile diplomatice americane se află astăzi în Irak, pe teritoriul fostului palat prezidențial, la Erevan - într-o zonă periferică a orașului și la Beijing - într-o zonă industrială. Stadionul Republican ocupă peste 5ha în centrul istoric al orașului Chișinău. Apariția misiunii diplomatice americane pe acest teritoriu implică măsuri sporite de securitate și restricții de circulație. 


Stadionul mai poate fi salvat?

Desigur, asta ne învață democrația. Trebuie doar să existe o masă critică de oameni care cer transparență, participare și revendică dreptul la decizie cu privire la soarta propriului oraș. 


Dacă SUA propun sediul unei Ambasade, plus, amenajarea unui parc sau spațiu de agrement?

Transparența decizională oricum nu este respectată, iar legea despre desființarea stadionului trebuie votată, eventual, sau nevotată, doar după consultări publice. 


Ce s-a făcut până acum?

 1. Dialoguri urbane #7: cu Stadionul Republican ce facem?
 2. Chestionare la DU#7 și online + raportarea rezultatelor
 3. Grupul fb: Stadionul este Republican
 4. Pagina fb: Stadionul este Republican
 5. #StadionulEsteRepublican
 6. Identitatea grafică
 7. postere stradale
 8. Întâlnirea moderată: strategia de salvare a Stadionul Republican
 9. comunicare jurnalisti local + internationali (randament redus)
 10. Adresarea publică către guvern
 11. Scrisoarea publică către ambasadorul SUA
 12. A fost depusă documentația pentru clasarea complexului Stadionului Republican în registrul național de monumente

Ce vom face? 

Dacă sunteți interesați de acțiuni următoare, scrieți-ne mesaj privat pe pagina de Facebook. 

 

Смотреть меньше
0 Комментарии

Терраса или ресторан? Нет ли тут желания платить меньше налогов? Расследование по «Терраса Objora»

gallery image

Выбор именно террасы «Objora» как объекта для аналитического расследования, вовсе не случаен. Схемы, которые применяются в «Objora», можно увидеть и в других заведениях общепита мун. Бэлць. В 2019 году местная власть пошла на повышение почти в 3 раза ставки налога на недвижимость для пополнения бельцкого бюджета. Но при этом продлевает копеечные договора ...

Читать больше
0 Комментарии

YOUTHBANK CAHUL ANUNȚĂ CONCURS DE RECRUTARE A NOILOR MEMBRI!

gallery image

😀Vino în echipa 

Читать больше
0 Комментарии

Drepturile angajatilor.

gallery image

Fiind in era informaţională oarecum des întîmpin cazuri cînd angajații nu îşi cunosc drepturile la locul de muncă. Astăzi vin cu o informație vis-à-vis de acest fenomen. Art.9, alin.1) din Codul Muncii al Republicii Moldova ne spune că salariatul are dreptul:

- la încheierea, modificarea, suspend...

Читать больше
0 Комментарии

Virsta adolescentilor pentru munca.

gallery image

Asa un factor interesant am decis astazi sa pun la discutie, consider asta fiind o tema foarte importanta pentru societatea noastra. Deci e bine sa stiti ca munca se permite si de la virsta de 15 ani dar cu anumite conditii intru a respecta cadrul legal☝️

Pe scurt:

✅ art.46 alin.3) din Codul Muncii al RM ne zice ca: persoana fizică poate înche...

Читать больше
0 Комментарии

DIASPORA ,,HRANESTE UN BATRAN'' DIN MOLDOVA

+2


A fi batran in R.Moldova este o adevarata provocare iar uneori un chin absolut de aceea

diaspora a lansat

Campania ,, hrănește un bătrân” din Moldova, acum suntem in proces de distribuitie, împreuna reușim sa ajungem in localitățile Moldovei unde găsim batrini triști si singuratici

Читать больше
0 Комментарии

Campania ,,Ghiozdanul calator 2020'' din inima diasporei

Incheiem colectările

Читать больше
0 Комментарии

City Quest by YouthBank Cahul

gallery image

În contextul Zilei Internaționale a Tineretului 2020 - YouthBank Cahul în parteneriat cu A.O.”Perspectiva”, Primăria mun. Cahul, FLEX Moldova și Fundația Est Europeană organizează CityQuest Cahul. 🏣🏙🏘🏠

💯

Читать больше
0 Комментарии

Părinții din Chișinău pot ridica ajutorul material unic pentru pregătirea de noul an școlar

gallery image

Direcția generală educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău informează comunitatea de părinți despre obligativitatea prezentării beneficiarilor de ajutoare materiale unice pentru pregătirea de noul an școlar 2020-2021 la oficiul poștal pentru ridicarea ajutorului material unic în sumă de 700 d...

Читать больше
0 Комментарии

Studiu de caz: Avertizor de integritate din cadrul unei Direcții Educație din mun.Chișinău

gallery image

La 22 iulie 2019, la mai multe Direcţii educaţie, tineret şi sport din capitală, ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au efectuat percheziții, care s-au soldat cu două rețineri. În izolatorul CNA au fost escrotate o angajată a Direcției educație, tineret și sport a sect. Râșcani (DETS Râșcani) și adminstra...

Читать больше
0 Комментарии

Cea mai originală mască / Самая оригинальная маска

RO// În condițiile epidemiei de coronavirus, purtatul măștilor devine un trend, iar unele persoane sunt foarte inventive, astfel că să poată fi în siguranță în orice situație.

-------

Porți o mască obișnuită sau una deosebită ?

Nu ezita să imortalizezi momentul, publică o poză cu mască în campania ...

Читать больше
Маска для похода в бар
0 Комментарии