F.A.Q. despre mișcarea Stadionul Este Republican

Ce reprezintă mișcarea Stadionul Este Republican?


O mișcare civică care cere respectarea transparenței decizionale și implicarea cetățenilor în adoptarea deciziilor de către guvernare și în dreptul cetățenilor la spații publice și locuri dragi în orașul în care locuiesc. 


Stadionul Republican este deja vândut?


Conform informațiilor oficiale și publice, încă nu. Dar va fi în scurt timp, în caz că nu acționăm. 

La 18 iulie 2018, Guvernul aprobă ca în locul Stadionului Republican să fie construit noul sediu al Ambasadei SUA. La 20 iulie, se votează în Parlament desființarea stadionului. În august 2018, și președintele Dodon declara că: „pe terenul respectiv trebuie să fie amenajat un parc sau edificat un centru cultural de care să beneficieze toți locuitorii țării.” În decembrie, după a cincea suspendare a lui Igor Dodon, Andrian Candu promulgă legea. Din 12 ianuarie 2019, se permite desființarea Stadionului Republican și construcția unui nou sediu pentru Ambasada SUA. 

În iunie 2019, noul ministru de externe și al integrării europene menționează că: „Ne mișcăm cu maximă rapiditate pentru a debloca situația și a începe lucrările de construcție a ambasadei.”


Ce nu este ok în decizia de vânzare a Stadionului?


 1. Este ilegală atâtat timp cât nu respectă legea cu privire la transparența decizională. Nu a fost organizată nicio consultare publică oficială, conform legii, nici de guvernul Filip, nici de Guvernul Sandu. Chiar dacă acestea au fost solicitate în repetate rânduri.
 2. Nu respectă dreptul cetățenilor la oraș. Și legea cu privire la Administrația Publică Locală, în articolul 14, la fel spune că sunt necesare consultările publice atunci când este vorba de: decizii în problemele de interes local care pot avea impact economic, de mediu şi social (asupra modului de viaţă şi drepturilor omului, asupra culturii, sănătăţii şi protecţiei sociale, asupra colectivităţilor locale, serviciilor publice). Iar două petiții semnate de mii de cetățeni au fost pur și simplu ignorate. 
 3. Creează efectul Ambasadei. Centrul de Urbanism a scris despre repercursiunile pe care le poate avea noua construcție, și anume „efectul Ambasadei”. Aceștia aduc ca exemplu, construcția Ambasadei SUA din Londra care „a stârnit ample discuții și nemulțumiri.” Totodată, aceștia menționează că: „Una dintre strictele măsuri de securitate ale unei ambasade SUA este de a nu avea „vecini” în raza de 45m (150 feet), ceea ce o transformă în o construcție de tip fortăreață controlată la maxim.” Ambasada SUA la Chișinău, în caz că preia teritoriul Stadionului Republican, va fi top trei din lume după spațiul ocupat. Cele mai vaste terenuri ocupate de misiunile diplomatice americane se află astăzi în Irak, pe teritoriul fostului palat prezidențial, la Erevan - într-o zonă periferică a orașului și la Beijing - într-o zonă industrială. Stadionul Republican ocupă peste 5ha în centrul istoric al orașului Chișinău. Apariția misiunii diplomatice americane pe acest teritoriu implică măsuri sporite de securitate și restricții de circulație. 


Stadionul mai poate fi salvat?

Desigur, asta ne învață democrația. Trebuie doar să existe o masă critică de oameni care cer transparență, participare și revendică dreptul la decizie cu privire la soarta propriului oraș. 


Dacă SUA propun sediul unei Ambasade, plus, amenajarea unui parc sau spațiu de agrement?

Transparența decizională oricum nu este respectată, iar legea despre desființarea stadionului trebuie votată, eventual, sau nevotată, doar după consultări publice. 


Ce s-a făcut până acum?

 1. Dialoguri urbane #7: cu Stadionul Republican ce facem?
 2. Chestionare la DU#7 și online + raportarea rezultatelor
 3. Grupul fb: Stadionul este Republican
 4. Pagina fb: Stadionul este Republican
 5. #StadionulEsteRepublican
 6. Identitatea grafică
 7. postere stradale
 8. Întâlnirea moderată: strategia de salvare a Stadionul Republican
 9. comunicare jurnalisti local + internationali (randament redus)
 10. Adresarea publică către guvern
 11. Scrisoarea publică către ambasadorul SUA
 12. A fost depusă documentația pentru clasarea complexului Stadionului Republican în registrul național de monumente

Ce vom face? 

Dacă sunteți interesați de acțiuni următoare, scrieți-ne mesaj privat pe pagina de Facebook. 

 

Смотреть меньше
0 Комментарии

Producatori eco prezenti la Târgul de Roadă Locală!

Produse eco la Târgul de Roadă Locală!

0 Комментарии

Iarmarocul Tryudik - idea şi scopuri

Cum a aparut idea de organizare a iarmarocului, ce inseamna denumerea lui si ce scopuri promoveaza - aflati din interviul video cu organizatori. https://www.youtube.com/watch?v=GcQEugTCei4

Вероника Горчак. Первый детский базар Кишинева открывается (ЛИЦА УЛИЦ)
0 Комментарии

Peste 50 de producători de pomușoare procesează împreună!

Asociația de producători Moberry aduce spre consum consumatorului local zeci de feluri de dulceturi, fructe deshidratate și pastelată din fructe.

Conducând local creăm locuri de muncă la noi acasă care generează la rândul lor plata de taxe și impozite!

0 Комментарии

Diaspora contează! Diaspora ne salvează!

Și consumatorii locali pot fi solidari cu noi la 28 septembrie la Valea Morilor la Târgul de roadă locală!

0 Комментарии

E toamnă din nou în Moldova…

Parcă ar trebui să te bucure că pe aceste terenuri mănoase iar s-au făcut atâțea struguri că poți hrăni cu ei 20 de milioane de oameni un an întreg. Dar oamenii sunt triști și speriați că nu au unde și cui vinde!

La Guvern și Parlament ședințe peste ședințe! Efect = ...

Читать больше
Producătorii se plâng că nu au unde să-și vândă strugurii, care deja s-au copt
Producătorii se plâng că nu au unde să-și vândă strugurii, care deja s-au copt
1 Комментарий

Târg de Roadă Locală la 28 septembrie 2019

Ce nu fac alții, facem noi!

Hai să facem o tradiție din a ne iubi producătorii de alături!

Împreună schimbăm mentalități, iar odată cu asta schimbăm și lucrurile înspre bine în Moldova!

Hai să alergăm la 28 sept...

Читать больше
0 Комментарии

Campanie: „Stadionul este Republican”. Un grup de activiști adresează o scrisoare deschisă ambasadorului SUA la Chișinău
Un grup de activiști civici a lansat o inițiativă pe pagina Campanii.TV8.md, pentru susținerea ideii ca teritoriul fostului Stadion Republican să nu fie folosit pentru construcția unui nou sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii (SUA) la Chișinău, ci să fie transformat într-un spațiu public, cum ar fi un parc.  „Teritoriul fostului Stadion Republican reprezintă […]
0 Комментарии

Calitatea drumurilor și a trotuarelor, lipsa curățeniei, transportul public, aspectul orașului și corupția sunt problemele prioritare ale chișinăuienilor.


Acestea au fost identificate în urma unui sondaj reprezentativ pe un eșantion de 1300 de persoane, în perioada 5 iulie – 4 august 2019.


Cercetarea a fost elaborată de c...

Читать больше
SONDAJ: CHIŞINĂUIENII NU SUNT MULȚUMIȚI DE ACTIVITATEA PRIMĂRIEI ȘI VOR SĂ PARTICIPE LA ALEGERI - Primaria Mea
Calitatea drumurilor și a trotuarelor, lipsa curățeniei, transportul public, aspectul orașului și corupția sunt problemele prioritare ale chișinăuienilor. Acestea au fost identificate în urma unui sondaj reprezentativ pe un eșantion de 1300 de persoane, în perioada 5 iulie – 4 ...
0 Комментарии

Corupția - soră cu educația!

/VIDEO/ Corupția, soră cu educația! În școli și grădinițe s-au început colectările de bani
A început noul an școlar, s-au înmulțit și cazurile de colectarea ilicită a banilor în instituțiile de învățământ. Practic, în fiecare zi părinții se plâng, pe rețelele sociale, că sunt impuși să achite bani pentru diferite servicii. Și Centrul Național Anticorupție și-a intensificat activitatea. A creat o celulă de criză, iar în prima săptămână de […]
0 Комментарии

Liceul Gh. Asachi din Chișinău - buget și cheltuieli pentru anii 2018-2019

2 Больше

Bugetul liceului Gh. ASACHI pentru anul 2018 – 30 milioane 129 mii lei

Bugetul liceului Gh. ASACHI pentru anul 2019 – 20 milioane 880 mii lei

Numărul de elevi - 1850 elevi


Din RESURSE BUGETARE în anul 2018 au fos...

Читать больше
0 Комментарии