Susținem producatorii autohtoni!

gallery image

Pâinea noastră cea de toate zilele, dă-ne-o Doamne nouă astăzi fără E – 471, E – 472, E – 170, agent antiaglomerant, mix de conservanți și coloranți artificiali!


Acum câțiva ani am asistat un startup în domeniul patiseriei și a produselor de panificație. Mare mi-a fost mirarea să aflu că făina din care se produce 99% din produsele de panificație ajunge în comerț amestecată cu un anumit tip de afânatori și că de altfel producătorii se și dau în vânt după ea, pentru că produsul finit după anumite calități și să nu credeți că cele nutritive, ci cele de aspect sunt preferate de consumatori.

Culoarea galbena din chifle este dată de colorant și nici de cum de gălbenușul de la ou, poți obține o pâine pufoasă care nu își pierde din pufosenie cu un alt tip de conservant, și lipsa de “medicamente alimentare” este una extrem de lunga, nu mai zic de toate umpluturile de tip „gem” sau „ciocolata” în care fructele sau praful de cacao nici măcar o urmă nu au lăsat, iar uleiul de palmier cel care este interzis în foarte multe state are liber în industria noastră alimentară.

Trăim în epoca goanei după profit, unde marii producători din industria alimentară parcă ar vrea să ne pună la dispoziție produse alimentare “ieftine” și accesibile tuturor, dar în același timp pâinea noastră cea de toate zilele își încarcă compoziția tot mai mult cu mixuri de conservanți, antiaglomeranți și coloranți artificiali. Ca să cunoască și alții cum are loc monitorizarea compoziției produselor alimentare de la noi din Republica Moldova.

La începutul afacerii în cel mai bun caz vei duce o mostră de produse în laboratorul Medicinei Preventive unde vei obține un certificat de inofensivitate, după aia, din când în când la solicitarea lor vei mai duce câteva probe, dar cam la asta se va opri întreg controlul statului asupra calității produselor procesate. Și dacă mă întrebați, poți duce una la laborator, iar alta pune în compoziție, vă pot pune, ca da, pentru că nu o să vedeți niciodată angajați ai Agenției Naționale a Siguranței Alimentare făcând razii inopinate sau colectând probe în mod aleatoriu de pe rafturile magazinelor, trimițănd aceste probe la laboratoare și făcând publice analizele veridice ale compoziției produselor alimentare. De foarte multe ori ANSA este folosită pentru anihilarea concurenței, ca bâta politică și rareori, doar în cazul intoxicațiilor în masă se mai stresează un pic, atunci când cazurile sunt extrem de mediatizate. În speranța că într-o bună zi ANSA va fi un organ funcțional, care să își protejeze oamenii de goana după profit a producătorilor avari, visăm în continuare la ziua când în politica de la Chișinău se va produce o schimbare fundamentală, iar instituțiile statului vor funcționa la capacitate maximă. Până atunci tot ce putem face e să fim sceptici, să verificăm cât mai mult și cât mai des informația de pe ambalajele produselor noastre și să cautăm alternative sănătoase la ceea ce punem în farfurie. Și cât de banal nu ar părea poate ar trebui ca și pâinea pe care o mâncăm zilnic să o facem noi.

Ala Boguleac, farmacista îndrăgostită de plantele medicinale, cultivă împreună cu soțul ei grâul speltă. Grâul spelta reunește în mod ideal avantajele unei hraniri integrale fiind alcătuit dintr-o combinație uluitoare de vitamine, minerale, carbohidrați, grăsimi, precum si un conținut ridicat de fibre si albumina. Astfel, Triticum spelta este bogat în vitaminele A, E, B1, B2 și în niacina (vitamina PP), răspunzătoare pentru funcționarea nervilor, pentru un metabolism bine reglat și pentru piele. 

Această familie tânăra de agricultori a ales să nu emigreze din țară împreună cu cei patru copii ai lor, ci să muncească aici acasă pentru o viață mai bună, oferind la rândul lor posibilitatea ca noi toți să putem achiziționa făină din grîu bio, maia naturală. Făina din acest grâu integral este măcinată la o moară mică, din piatră, nu este odorizată și nici tratată cu afînatori. Pentru un sac de 10 kg de făină integrală, Ala percepe doar 200 de lei. Nu este deocamdată prezentă în nici o mare rețea de distribuție, unica ei șansă este comercializarea făinii la târgurile locale, sau către clienții care au testat și au fost cuceriți iremediabil de gustul pâinicii adevărate.

Peste noi se așterne frigul, iar eu tare mi-aș dori să știu măcar câteva zeci de familii din Chișinău stând la bucătărie în după amezile de sâmbăta, făcând pâîne sau alte produse de patiserie din minunata făină integrală și maia naturală a familiei Boguleac. Toți am avea de câștigat. Ala și soțul ei ar avea un motiv în plus să își muncească pământurile în continuare acasă, din care ar crește cei patru copii, iar noi am da pâinică sănătoasă copiilor, nemaivorbind de timpul prețios petrecut cu ei la bucătărie. E o afacere socială, în care toți am avea de câștigat!

Смотреть меньше
0 Комментарии

CAMPANIA #CASĂȘTII A ÎNCEPUT CU ELEVII DE LA LICEUL ”SPIRU HARET”

gallery image

Prima prezentare din cadrul campaniei #casăștii a avut loc la IPLT ”Spiru Haret”, la data de 4 octombrie. Elevii din clasele liceale au reușit să afle despre programe precum: ODIMM, Erasmus + și Youth Klinik. Voluntarii youth.md le-au prezentat tinerilor detalii despre proiecte guvernamentale în desfășurare, care l...

Читать больше
0 Комментарии

De sărbători, fii mai bun! Susține un producător autohton!

gallery image

În anul 2018 ştirea precum că un antreprenor din raionul Nisporeni a pus la pământ două hectare de prune a făcut înconjurul Moldovei. Imaginea copacilor plini cu roadă doborâţi de disperarea omului că intermediarii i-au dat doar 80 de bani pentru un kilogram de prune m-a bântuit zile în șir. Astăzi la un an distanţă vă prezint povestea Elenei Vu...

Читать больше
0 Комментарии

De sărbători, fii mai bun! Susține un producător autohton!

gallery image

Cat de mult poate vinde astazi imaginea moldoveanului mustacios imbracat in stan brodat, cu un borcan de trei kg de miere intr-un lan de floarea soarelui? Cu singuranta vinde, dar nu la toti si nu la valoarea adevarata pe care ar putea sa o aiba mierea de albine. Intr-o incercare timida de a ne consolida intr-un grup de tinere producatoare ne-am...

Читать больше
0 Комментарии

Susținem producatorii autohtoni!

gallery image

“Copiii din ziua de azi iubesc luxul. Nu au maniere, dispreţuiesc autoritatea şi dovedesc lipsă de respect faţă de bătrâni. Nu se mai ridică în picioare când oamenii în vârstă intră în încăpere. îşi contazic părinţii, mănâncă în grabă delicatesele la masă, stau picior peste picior şi sunt tirani cu profesorii.

Tinerii din ziua de azi nu se gândesc d...

Читать больше
0 Комментарии

Ministerul educației culturii și cercetării a luat atitudine față de problema terenurilor vândute din cadrul monumentului culturii la Bălți

gallery image

Activiștii civici luptă pentru a recuperarea terenurile făcute "cadou" familiei unui fost consilier , fost angajat al primăriei Bălți. Terenuri aplasate într-un monumente de istorie cultură ocrotit de stat, înregistrat în planul de urbanism general al orașului Bălți din 1858.

Î.I. Gula Inga a intrat în posesia acestui teren, iar mai tarziu pentru a ...

Читать больше
1 Комментарий

Мы хотим, чтобы власти показали, что им небезразлична проблема продажи земли в парке

gallery image
«Или ишак сдохнет, или падишах». Слушания о продаже земли в бельцком парке опять перенесли
Судьи бельцкой Апелляционной палаты второй раз перенесли слушания по делу о продаже земли в парке «Андриеш». Прошлый раз причиной переноса послужил отъезд всех судей на медосмотр в Кишинёв. Сейчас оказалось, что одна из сторон недавно предоставила дополнительные документы и участники процесса не смогли с ними ознакомиться. Пришедшие на суд гражданские активисты намерены пригласить на следующее заседание нового примара и муниципальный Совет.
0 Комментарии

La Bălți un un grup de activiști luptă pentru un monument ocrotit de stat

Pe data de 5 octombrie 2019 un grup de activiști civici s-au prezentat la Curtea de Apel Bălți pentru a cere anularea deciziilor consiliului municipal de vanzare a două terenuri aflate pe teritoriul unui monument de istorie si cultură ocrotit de stat. Aceste terenuri au fost vandute fără avizul instituțiilor responsabile de protecția monumentelor de istor...

Читать больше
ADOLex XXI a cerut anularea deciziei consiliului municipal de vanzare a terenurilor în grădina Publică Maria(parcul Andries)
Asociatia pentru Drepturile Omului Lex XXI war live.
0 Комментарии

Liceul “Gheorghe Asachi” a spus STOP taxelor informale

📯📯📯În tranșeele luptei împotriva corupției în Moldova se duce o bătălie grea de câțiva ani. Deși o ofensivă minora poate fi observată în ultimii ani, este evident că putem vedea doar vârful icebergului și că victoriile obținute până acum nu garantează câștigarea războiului. ...

Читать больше
(doc) Ministerul Educației a emis un Ordin prin care interzice plățile informale în școli și grădinițe
Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a emis un Ordin „cu privire la unele acțiuni de prevenire și combatere a fenomenului colectărilor plăţilor informale în sistemul educaţional”, emis în vederea prevenirii și combaterii coruperii cadrului didactic și a fenomenului corupției în instituțiile de învățământ.
0 Комментарии

Susținem producatorii autohtoni!

gallery image

În aceste zile a rulat știrea despre agricultorii din Anenii Noi care pe o suprafață de 5 hectare cultivau legume pe care le udau cu apa din râul Bîc. Râul Bîc este o canalizare colectivă, o rușine care nu bate în obraz nimănui. Recunosc cu mâina pe inimă că există printre noi acest gen de agricultori, care nu au nici mamă și nici tată...

Читать больше
0 Комментарии

Un grup de cetățeni din Bălți solicită autoritățile publice acțiuni concrete pentru a accesibiliza orașul

Cele mai multe instituţii publice din Bălţi nu dispun de rampe de acces pentru persoanele cu nevoi speciale. Este una din problemele de care se ciocnesc zilnic persoanele cu dizabilităţi. Mai mult, acestea nu pot folosi transportul public si nu au locuri de muncă. Toate problemele au fost prezentate în cadrul unei şedinţe cu autorităţile ...
Читать больше
Persoanele cu nevoi speciale din Bălţi solicită autorităţilor condiţii de egalitate
Cele mai multe instituţii publice din Bălţi nu dispun de rampe de acces pentru persoanele cu nevoi speciale. Este una din problemele de care se ciocnesc zilnic persoanele cu dizabilităţi. Mai mult, acestea nu pot folosi transportul public si nu au locuri de muncă. Toate problemele au fost prezentate în cadrul unei şedinţe cu autorităţile municipale, de la care se aşteaptă şi soluţii. 
0 Комментарии