Susținem producatorii autohtoni!

gallery image

Pâinea noastră cea de toate zilele, dă-ne-o Doamne nouă astăzi fără E – 471, E – 472, E – 170, agent antiaglomerant, mix de conservanți și coloranți artificiali!


Acum câțiva ani am asistat un startup în domeniul patiseriei și a produselor de panificație. Mare mi-a fost mirarea să aflu că făina din care se produce 99% din produsele de panificație ajunge în comerț amestecată cu un anumit tip de afânatori și că de altfel producătorii se și dau în vânt după ea, pentru că produsul finit după anumite calități și să nu credeți că cele nutritive, ci cele de aspect sunt preferate de consumatori.

Culoarea galbena din chifle este dată de colorant și nici de cum de gălbenușul de la ou, poți obține o pâine pufoasă care nu își pierde din pufosenie cu un alt tip de conservant, și lipsa de “medicamente alimentare” este una extrem de lunga, nu mai zic de toate umpluturile de tip „gem” sau „ciocolata” în care fructele sau praful de cacao nici măcar o urmă nu au lăsat, iar uleiul de palmier cel care este interzis în foarte multe state are liber în industria noastră alimentară.

Trăim în epoca goanei după profit, unde marii producători din industria alimentară parcă ar vrea să ne pună la dispoziție produse alimentare “ieftine” și accesibile tuturor, dar în același timp pâinea noastră cea de toate zilele își încarcă compoziția tot mai mult cu mixuri de conservanți, antiaglomeranți și coloranți artificiali. Ca să cunoască și alții cum are loc monitorizarea compoziției produselor alimentare de la noi din Republica Moldova.

La începutul afacerii în cel mai bun caz vei duce o mostră de produse în laboratorul Medicinei Preventive unde vei obține un certificat de inofensivitate, după aia, din când în când la solicitarea lor vei mai duce câteva probe, dar cam la asta se va opri întreg controlul statului asupra calității produselor procesate. Și dacă mă întrebați, poți duce una la laborator, iar alta pune în compoziție, vă pot pune, ca da, pentru că nu o să vedeți niciodată angajați ai Agenției Naționale a Siguranței Alimentare făcând razii inopinate sau colectând probe în mod aleatoriu de pe rafturile magazinelor, trimițănd aceste probe la laboratoare și făcând publice analizele veridice ale compoziției produselor alimentare. De foarte multe ori ANSA este folosită pentru anihilarea concurenței, ca bâta politică și rareori, doar în cazul intoxicațiilor în masă se mai stresează un pic, atunci când cazurile sunt extrem de mediatizate. În speranța că într-o bună zi ANSA va fi un organ funcțional, care să își protejeze oamenii de goana după profit a producătorilor avari, visăm în continuare la ziua când în politica de la Chișinău se va produce o schimbare fundamentală, iar instituțiile statului vor funcționa la capacitate maximă. Până atunci tot ce putem face e să fim sceptici, să verificăm cât mai mult și cât mai des informația de pe ambalajele produselor noastre și să cautăm alternative sănătoase la ceea ce punem în farfurie. Și cât de banal nu ar părea poate ar trebui ca și pâinea pe care o mâncăm zilnic să o facem noi.

Ala Boguleac, farmacista îndrăgostită de plantele medicinale, cultivă împreună cu soțul ei grâul speltă. Grâul spelta reunește în mod ideal avantajele unei hraniri integrale fiind alcătuit dintr-o combinație uluitoare de vitamine, minerale, carbohidrați, grăsimi, precum si un conținut ridicat de fibre si albumina. Astfel, Triticum spelta este bogat în vitaminele A, E, B1, B2 și în niacina (vitamina PP), răspunzătoare pentru funcționarea nervilor, pentru un metabolism bine reglat și pentru piele. 

Această familie tânăra de agricultori a ales să nu emigreze din țară împreună cu cei patru copii ai lor, ci să muncească aici acasă pentru o viață mai bună, oferind la rândul lor posibilitatea ca noi toți să putem achiziționa făină din grîu bio, maia naturală. Făina din acest grâu integral este măcinată la o moară mică, din piatră, nu este odorizată și nici tratată cu afînatori. Pentru un sac de 10 kg de făină integrală, Ala percepe doar 200 de lei. Nu este deocamdată prezentă în nici o mare rețea de distribuție, unica ei șansă este comercializarea făinii la târgurile locale, sau către clienții care au testat și au fost cuceriți iremediabil de gustul pâinicii adevărate.

Peste noi se așterne frigul, iar eu tare mi-aș dori să știu măcar câteva zeci de familii din Chișinău stând la bucătărie în după amezile de sâmbăta, făcând pâîne sau alte produse de patiserie din minunata făină integrală și maia naturală a familiei Boguleac. Toți am avea de câștigat. Ala și soțul ei ar avea un motiv în plus să își muncească pământurile în continuare acasă, din care ar crește cei patru copii, iar noi am da pâinică sănătoasă copiilor, nemaivorbind de timpul prețios petrecut cu ei la bucătărie. E o afacere socială, în care toți am avea de câștigat!

Смотреть меньше
0 Комментарии
gallery image
Читать больше
0 Комментарии

"Târg de daruri dulci!"

gallery image

"Târgul de Daruri Dulci" evenimentul care își propune să sărbătorească femeea altfel. Vor participa strict femei producătoare, femei care muncesc nemijlocit în procesul de producere și procesare. Cu toate că sunt solicitări și din partea unor producători bărbați, se dă prioritate femeilor. Se vor vinde ambalat frumos miere de albine, fructe deshidratate î...

Читать больше
0 Комментарии

Когда прекратиться бездумное уничтожение природы в Бельцах?

gallery image

11 февраля состоятся дебаты, организованные газетой СП, о судьбе детского парка «Andrieș». Как вам известно, Бельцкая Апелляционная палата признала незаконными решения муниципального совета о продаже земельных участков, на которых построены кафе «Малыш» и ресторан «Prime»(бывшая «Берёзка»), так как земля в скверах и городских парках согласно законодательс...

Читать больше
0 Комментарии

Ce s-a întâmplat la ședința CMC din 06.02.2020/Что произошло на заседании мун. совета 06.02.2020

gallery image

Președinte de ședință a fost ales domnul Vasile Gradinaru


La ședința CMC din 06.02.2020 s-a votat:

- Amânarea aprobării regulamentului privind organizarea proiectului Buget Civil pentru ședințele ulterioare.

- Direcțiile gen...

Читать больше
0 Комментарии

Ziua Internațională a Îmbrățișărilor la Cahul

gallery image

Читать больше
0 Комментарии

"Мудрое" решение, принятое руководством Бельцкой Клинической Больницы

gallery image

Вы уже наслышаны о том, что инициативная группа бельчан во всеоружии встала на защиту честного врача из . Мы развернули широкую кампанию и в социальных сетях, и посредством совета о не дискриминации, и в судебных инстанциях, и организовав флэш-моб и т.д. Мы полагаем, что продемонстрировали всю серьёзность нашей позиции о недопустимости запугивания молодых...

Читать больше
0 Комментарии

Top-8 licee din mun.Chișinău, care în 2020 vor avea cele mai mari bugete

gallery image

În total, pentru școlile primare, gimnaziile și liceele din mun.Chișinău au fost alocate 1,239 MILIARDE LEI!

Celor mai mari licee din Chișinău le vor reveni și cele mai mari sume, care variază între 21,56 milioane lei și 33,42 milioane lei per instituție.

Lista celor Top-8 licee c...

Читать больше
0 Комментарии

Decizia „înțeleaptă” luată de conducerea Spitalului Clinic Bălți

Cunoașteți deja despre faptul că un grup de inițiativă din mun. Bălți „toate armele le-a ridicat” pentru a susține un medic integru din cadrul Spitalului Clinic Bălți, care este supus presiunilor și intimidărilor din partea administrației instituției, inclusiv a fost sanc...

Читать больше
0 Комментарии

„Acasă! Autentic! Autohton!” - expoziția ”Fabricat în Moldova”

gallery image

Peste patru sute de antreprenori din Republica Moldova își vor prezenta produsele și serviciile pe care le prestează în cadrul expoziției anuale „Fabricat în Moldova”, care va fi inaugurată într-o săptămână, la Chișinău. Anul acesta, expoziția poartă genericul „Acasă! Autentic! Autohton!” și se va desfășura în trei pavilioane ale Cen...

Читать больше
0 Комментарии

Informăm societatea că se merită de luptat împotriva corupților!

Ilegalitățile din Grădina publică din Bălți stopate – justiția și-a spus cuvântul
Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor invită reprezentanții mass-media la conferința de presă cu tema: „Ilegalitățile din Grădina publică din Bă...
0 Комментарии