Susținem producatorii autohtoni!

gallery image

Pâinea noastră cea de toate zilele, dă-ne-o Doamne nouă astăzi fără E – 471, E – 472, E – 170, agent antiaglomerant, mix de conservanți și coloranți artificiali!


Acum câțiva ani am asistat un startup în domeniul patiseriei și a produselor de panificație. Mare mi-a fost mirarea să aflu că făina din care se produce 99% din produsele de panificație ajunge în comerț amestecată cu un anumit tip de afânatori și că de altfel producătorii se și dau în vânt după ea, pentru că produsul finit după anumite calități și să nu credeți că cele nutritive, ci cele de aspect sunt preferate de consumatori.

Culoarea galbena din chifle este dată de colorant și nici de cum de gălbenușul de la ou, poți obține o pâine pufoasă care nu își pierde din pufosenie cu un alt tip de conservant, și lipsa de “medicamente alimentare” este una extrem de lunga, nu mai zic de toate umpluturile de tip „gem” sau „ciocolata” în care fructele sau praful de cacao nici măcar o urmă nu au lăsat, iar uleiul de palmier cel care este interzis în foarte multe state are liber în industria noastră alimentară.

Trăim în epoca goanei după profit, unde marii producători din industria alimentară parcă ar vrea să ne pună la dispoziție produse alimentare “ieftine” și accesibile tuturor, dar în același timp pâinea noastră cea de toate zilele își încarcă compoziția tot mai mult cu mixuri de conservanți, antiaglomeranți și coloranți artificiali. Ca să cunoască și alții cum are loc monitorizarea compoziției produselor alimentare de la noi din Republica Moldova.

La începutul afacerii în cel mai bun caz vei duce o mostră de produse în laboratorul Medicinei Preventive unde vei obține un certificat de inofensivitate, după aia, din când în când la solicitarea lor vei mai duce câteva probe, dar cam la asta se va opri întreg controlul statului asupra calității produselor procesate. Și dacă mă întrebați, poți duce una la laborator, iar alta pune în compoziție, vă pot pune, ca da, pentru că nu o să vedeți niciodată angajați ai Agenției Naționale a Siguranței Alimentare făcând razii inopinate sau colectând probe în mod aleatoriu de pe rafturile magazinelor, trimițănd aceste probe la laboratoare și făcând publice analizele veridice ale compoziției produselor alimentare. De foarte multe ori ANSA este folosită pentru anihilarea concurenței, ca bâta politică și rareori, doar în cazul intoxicațiilor în masă se mai stresează un pic, atunci când cazurile sunt extrem de mediatizate. În speranța că într-o bună zi ANSA va fi un organ funcțional, care să își protejeze oamenii de goana după profit a producătorilor avari, visăm în continuare la ziua când în politica de la Chișinău se va produce o schimbare fundamentală, iar instituțiile statului vor funcționa la capacitate maximă. Până atunci tot ce putem face e să fim sceptici, să verificăm cât mai mult și cât mai des informația de pe ambalajele produselor noastre și să cautăm alternative sănătoase la ceea ce punem în farfurie. Și cât de banal nu ar părea poate ar trebui ca și pâinea pe care o mâncăm zilnic să o facem noi.

Ala Boguleac, farmacista îndrăgostită de plantele medicinale, cultivă împreună cu soțul ei grâul speltă. Grâul spelta reunește în mod ideal avantajele unei hraniri integrale fiind alcătuit dintr-o combinație uluitoare de vitamine, minerale, carbohidrați, grăsimi, precum si un conținut ridicat de fibre si albumina. Astfel, Triticum spelta este bogat în vitaminele A, E, B1, B2 și în niacina (vitamina PP), răspunzătoare pentru funcționarea nervilor, pentru un metabolism bine reglat și pentru piele. 

Această familie tânăra de agricultori a ales să nu emigreze din țară împreună cu cei patru copii ai lor, ci să muncească aici acasă pentru o viață mai bună, oferind la rândul lor posibilitatea ca noi toți să putem achiziționa făină din grîu bio, maia naturală. Făina din acest grâu integral este măcinată la o moară mică, din piatră, nu este odorizată și nici tratată cu afînatori. Pentru un sac de 10 kg de făină integrală, Ala percepe doar 200 de lei. Nu este deocamdată prezentă în nici o mare rețea de distribuție, unica ei șansă este comercializarea făinii la târgurile locale, sau către clienții care au testat și au fost cuceriți iremediabil de gustul pâinicii adevărate.

Peste noi se așterne frigul, iar eu tare mi-aș dori să știu măcar câteva zeci de familii din Chișinău stând la bucătărie în după amezile de sâmbăta, făcând pâîne sau alte produse de patiserie din minunata făină integrală și maia naturală a familiei Boguleac. Toți am avea de câștigat. Ala și soțul ei ar avea un motiv în plus să își muncească pământurile în continuare acasă, din care ar crește cei patru copii, iar noi am da pâinică sănătoasă copiilor, nemaivorbind de timpul prețios petrecut cu ei la bucătărie. E o afacere socială, în care toți am avea de câștigat!

Смотреть меньше
0 Комментарии

Терраса или ресторан? Нет ли тут желания платить меньше налогов? Расследование по «Терраса Objora»

gallery image

Выбор именно террасы «Objora» как объекта для аналитического расследования, вовсе не случаен. Схемы, которые применяются в «Objora», можно увидеть и в других заведениях общепита мун. Бэлць. В 2019 году местная власть пошла на повышение почти в 3 раза ставки налога на недвижимость для пополнения бельцкого бюджета. Но при этом продлевает копеечные договора ...

Читать больше
0 Комментарии

YOUTHBANK CAHUL ANUNȚĂ CONCURS DE RECRUTARE A NOILOR MEMBRI!

gallery image

😀Vino în echipa 

Читать больше
0 Комментарии

Drepturile angajatilor.

gallery image

Fiind in era informaţională oarecum des întîmpin cazuri cînd angajații nu îşi cunosc drepturile la locul de muncă. Astăzi vin cu o informație vis-à-vis de acest fenomen. Art.9, alin.1) din Codul Muncii al Republicii Moldova ne spune că salariatul are dreptul:

- la încheierea, modificarea, suspend...

Читать больше
0 Комментарии

Virsta adolescentilor pentru munca.

gallery image

Asa un factor interesant am decis astazi sa pun la discutie, consider asta fiind o tema foarte importanta pentru societatea noastra. Deci e bine sa stiti ca munca se permite si de la virsta de 15 ani dar cu anumite conditii intru a respecta cadrul legal☝️

Pe scurt:

✅ art.46 alin.3) din Codul Muncii al RM ne zice ca: persoana fizică poate înche...

Читать больше
0 Комментарии

DIASPORA ,,HRANESTE UN BATRAN'' DIN MOLDOVA

+2


A fi batran in R.Moldova este o adevarata provocare iar uneori un chin absolut de aceea

diaspora a lansat

Campania ,, hrănește un bătrân” din Moldova, acum suntem in proces de distribuitie, împreuna reușim sa ajungem in localitățile Moldovei unde găsim batrini triști si singuratici

Читать больше
0 Комментарии

Campania ,,Ghiozdanul calator 2020'' din inima diasporei

Incheiem colectările

Читать больше
0 Комментарии

City Quest by YouthBank Cahul

gallery image

În contextul Zilei Internaționale a Tineretului 2020 - YouthBank Cahul în parteneriat cu A.O.”Perspectiva”, Primăria mun. Cahul, FLEX Moldova și Fundația Est Europeană organizează CityQuest Cahul. 🏣🏙🏘🏠

💯

Читать больше
0 Комментарии

Părinții din Chișinău pot ridica ajutorul material unic pentru pregătirea de noul an școlar

gallery image

Direcția generală educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău informează comunitatea de părinți despre obligativitatea prezentării beneficiarilor de ajutoare materiale unice pentru pregătirea de noul an școlar 2020-2021 la oficiul poștal pentru ridicarea ajutorului material unic în sumă de 700 d...

Читать больше
0 Комментарии

Studiu de caz: Avertizor de integritate din cadrul unei Direcții Educație din mun.Chișinău

gallery image

La 22 iulie 2019, la mai multe Direcţii educaţie, tineret şi sport din capitală, ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au efectuat percheziții, care s-au soldat cu două rețineri. În izolatorul CNA au fost escrotate o angajată a Direcției educație, tineret și sport a sect. Râșcani (DETS Râșcani) și adminstra...

Читать больше
0 Комментарии

Cea mai originală mască / Самая оригинальная маска

RO// În condițiile epidemiei de coronavirus, purtatul măștilor devine un trend, iar unele persoane sunt foarte inventive, astfel că să poată fi în siguranță în orice situație.

-------

Porți o mască obișnuită sau una deosebită ?

Nu ezita să imortalizezi momentul, publică o poză cu mască în campania ...

Читать больше
Маска для похода в бар
0 Комментарии