De sărbători, fii mai bun! Susține un producător autohton!

gallery image

Cat de mult poate vinde astazi imaginea moldoveanului mustacios imbracat in stan brodat, cu un borcan de trei kg de miere intr-un lan de floarea soarelui? Cu singuranta vinde, dar nu la toti si nu la valoarea adevarata pe care ar putea sa o aiba mierea de albine. Intr-o incercare timida de a ne consolida intr-un grup de tinere producatoare ne-am descoperit fascinate de faptul ca pe alocuri gandim la fel, avem teluri marete si ca vrem sa schimbam perceptia oamenilor despre cei care fac agricultura in Republica Moldova. Undeva in subconstientul fiecaruia persista ideea ca agricultura fac doar cei care nu au reusit in alte domenii si au mers la pamant si la sapa ca ultima sansa de supravetuire. Dincolo de toate aceste prejudecati in Republica Moldova exista femei fantastice care fac performanta in domeniul agricol. De ce nu ies aceste femei din anonimat? Poate pentru ca scandalul vinde mai bine decat decenta, normalitatea si bunul simt? ZdG va propune sa cunoasteti femei care vor sa faca din Moldova un loc de unde sa nu vrei sa pleci, un loc unde sa iti cresti copiii si nepotii.

Ala Grosu la 23 de ani a pleacat la Londra impreuna cu sotul, parintii ei fiind plecati in Italia de cativa ani buni. Mereu au stiut ca vor reveni acasa. Dupa cinci ani de munca in Anglia, in 2017 revin toti acasa si cu efort conjugat infiinteaza prisaca ApiTapi din satul Plopi, raionul Cantemir! Sa vinzi miere din 70 de stupi este o adevarata provocare, astfel incat Ala a inteles ca mierea trebuie ridicata la rang de arta si odata cu licoarea magica consumatorului trebuie sa ii oferi senzatia de lucru de pret. Sotul si tatal Alei confectioneaza laditele din lemn, care pot fi utilizate ulterior ca bomboniere sau suporturi pentru sticlele de vin. Mama culege flori de tei, izma, maciese din care ambaleaza ceaiuri, astfel incat toata familia este implicata in afacere. Nimic nu se pierde, totul se valorifica. Din mainele de artista ale Alei ies niste lumanari din ceara naturala de toata frumusetea. Si daca ma intrebati de preturile acestor minunate produse autohtone, va pot spune cu maina pe inima sunt cu mult sub adevarata valoare a muncii si dragostei depuse. Daca este usor, cu siguranta nu! Este dificil sa mergi in zilele de sambata si duminica la targuri, sa stai zile intregi in picioare, sa onorezi comenzi mari. Daca se merita? Se merita! Munca cinstita, innobileaza omul! 

S-a intamplat sa aud apicultori plangandu-se ca nu mai vor sa continuie cu activitatea deoarece intermediarii care fac export le ofera un pret sub sinecost, dar am cunoscut si femei fantastice care isi ajuta sotii sau tatii de meserie apicultori prin participarea constanta la festivaluri, targuri si evenimete de vanzare. Femei care produc sapun si sampon eco din produsele apicole pe care le obtin. Despre gama de produse apicole, este una debanuit de mare, de la toate tipurile de nuci in miere de albine, propolis, laptisor de matca, polen si produse de ingrijire.

Si cum agricultura este ramura de care ar trebui sa aiba mare grija cei care ne guverneaza, le putem sugera sa se inspire de peste Prut, acolo unde statul roaman ofera de luni pana vineri copiilor din scoli miere adevarata ambalata a cate 5 grame. Un adevarat beneficiu si pentru sanatatea copiilor, dar si un adevarat suport pentru apicultori.  

Multe poti invata stand in strainatate, dar poate cea mai importanta lectie pe care ne-au predat-o strainii a fost cea a solidaritatii si utilitatii, astfel incat campania „ Miere in loc de flori!” i-a adus Alei si altor apicultori in aceasta toamna vanzari peste asteptari! Desi campania a fost pe alocuri contestata pe motiv ca am putea sa ne debarasam de prostul obicei de a merge cu flori la scoli si gradinite, mesajul s-a dorit a fi unul care ar putea scoate din anonimat si aduce in atentia consumatorului intern problema pietei de desfacere pentru apicultorii nostri. In ziua in catre Ala mi-a spus ca nu mai reuseste sa ia toate comenzile, a fost o zi frumoasa pentru mine, pentru ca am inteles ca un pic de suport, un pic de promovare si implicare, de empatizare pot duce in societate mesaje sanatoase. 

 Cineva spunea ca: „ Femeile sunt cel mai mare izvor de talent neexploatat din lume”! Nu stiu ce sa spun despre intreaga lume, dar pot sa spun cu maina pe inima, ca a Republicii Moldova cu siguranta este, un izvor nesecat!

Смотреть меньше
0 Комментарии

Волонтёры Бельц. COVID-19

gallery image

В Бельцах существует группа помощи Волонтёры Бельц. COVID-19, которая помогает пожилым людям и социально-уязвимым семьям. Каждый день они обходят от 10 до 20 адресов и помогают нуждающимся, раздавая продуктовые пакеты.

В группе публикуются фотоот...

Читать больше
0 Комментарии

Coliba Albastră oferă prânzuri calde și ajutor pentru oamenii fără adăpost din mun.Chișinău

gallery image

Grupul de Inițiativă COLIBA ALBASTRĂ a apărut ca o necesitate de a-i ajuta pe cei mai vulnerabili în contextul crizei pandemice de COVID19.

Читать больше
0 Комментарии

Короновирус не передется от кошек и собак людям! Научно доказано!

gallery image

Короновирусы не передаются от домашних животных к людям!

В связи с распространением различных заблуждений на эту тему. Мы делимся наглядной информацией, ярко отражающей, что короновирусы у кошек и собак относятся к разным типам короновирусов и не передаются от животных к людям.

Будьте проинформированы и поделитесь этой информ...

Читать больше
0 Комментарии

Poezia lui A.Mateevici "Limba noastră" în limbile etniilor din Republica Moldova

https://www.youtube.com/watch?v=IyPoYH_i20Q&t=51s

Poezia lui A.Mateevici "Limba noastră" în limbile etniilor din Republica Moldova
Acest videoclip este rezultatul proiectului „Împuternicirea viitorilor lideri ai minorităților” din Moldova implementat de Centrul european pentru intrebăril...
0 Комментарии

"Обращение к Примару Ион Чебан"

gallery image

"Открытое Обращение жителей мун. Кишинёв к Примару Ион Чебан!


Уважаемый Господин Примар мун.Кишинёв.

Обращаемся к Вам с просьбой остановить беспредел Службы Отлова ЦОС - некрополь, которые воспользовавшись ситуацией в городе ввели у себя так называемый "карантин".

Под видом чего не от...

Читать больше
0 Комментарии

Ce s-a întâmplat la ședința CMC pe 10 și 12 martie / Как прошло заседание Муниципального Совета 10 и 12 марта

gallery image

Mai jos o să explic rând pe rând tot ce s-a întâmplat azi în Consiliul Municipal:


1. Epopeea autobuzelor: Una din prioritățile consilierilor municipali este fără doar și poate rezolvarea problemei transportului public în municipiu. În același timp conștientizăm că acest lucru nu p...

Читать больше
0 Комментарии

Ce s-a întâmplat la ședința CMC din 5 martie / Как прошло заседание Муниципального Совета Кишинёва от 5 марта?

gallery image

Ședința CMC din 5 martie a durat 6 ore (dacă nu luăm în calcul pauzele). Inițial pe ordinea de zi au fost 9 subiecte, apoi a apărut unul surpriză de la Primarul General, s-au discutat 2, s-a votat 1 și restul au fost transmise la reexaminare, dar să le luăm pe rând:


Primul subiect discutat, a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi la ...

Читать больше
0 Комментарии

Ce s-a întâmplat la ședința CMC din 20 și 27 februarie / Как прошло заседание муниципального совета Кишинёва от 20 и 27 февраля?

gallery image

A 3-a ședință a Consiliului Municipal Chișinău din anul 2020 și-a început lucrările pe 20 februarie și s-a finisat pe 27 februarie. Conform prevederilor legale, ședințele CMC pot dura maxim o lună, inclusiv cu întreruperi, după care se consideră închise, iar la următoarea ședință se discută subiectele care nu au reușit a fi dezbă...

Читать больше
0 Комментарии

Едем в летнюю школу в Грузию и на форумы для лидеров в Прагу и Мюнхен. Новый обзор возможностей от TV8

Во втором #2 обзоре – летние школы в Грузии и Польше, два форума для лидеров и стипендия на обучение в Риге.

Едем в летнюю школу в Грузию и на форумы для лидеров в Прагу и Мюнхен. Новый обзор возможностей от TV8
Редакция ru.tv8 запускает новый информационно-образовательный проект. Каждую неделю по воскресеньям мы будем делиться с нашими читателями подборкой самых горящих возможностей для обучения молдавской молодежи: интересные (и оплачиваемые) стажировки по всему миру, конференции, семинары и летние школы. Мы расскажем, как совмещать учебу и работу с поездками за границу и получать удовольствие от обучения не только дома, но и за рубежом. Во втором #2 обзоре – летние школы в Грузии и Польше, два форума для лидеров и стипендия на обучение в Риге.
0 Комментарии

3 Pași pentru o intersecție sigură

gallery image

Grupul civic „Femei cu Idei” a reușit, ca urmare a consultării cetăţenilor și responsabilizării autorităţilor, să îmbunătăţească siguranţa la intersecţia străzilor Armenească cu 31 August 1989 din Chișinău. Intersecţia a devenit mai sigură după plasarea corectă a indicatoarelor și aplicarea marcajului necesar.

Pentru ca succesul grupului de iniţiati...

Читать больше
0 Комментарии