O scrisoare deschisă - motiv de intimidare și presiuni asupra unui tânăr medic

gallery image

La începutul lunii noiembrie 2019, un tânăr medic a transmis presei o scrisoare, prin care comunica despre faptul că îi este interzis să practice profesia de chirurg. Acest tânăr a decis să-și povestească istoria sa, cu speranța că va reuși să sensibilizeze opinia publică și să schimbe atitudinea față de tinerii specialiști din domeniul medicinei.


„De doi ani am fost repartizat ca tânăr specialist în SC Bălți, secția de chirurgie. Însăși de către șeful secției mi se «prezicea» un viitor mare în domeniu, însă această perioadă a durat scurt de tot. E știut faptul că și în medicină există și se practică pe larg termenul de «monopol», iar șefii de secție se comportă ca patronii unor instituții private. A fost cazul să întâlnesc și asta în practica mea, când bolnava pe care o curam am găsit-o în criză hipertonică pe motiv că i s-a zis să părăsească secția netratată, astfel încât tinerii specialiști nu au dreptul s-o facă. Sigur, cu așa atitudine nu am fost deloc mulțumit, pe cazul căreia și m-am expus verbal. Aici a urmat și imediata întâlnire cu directorul instituției, Rotari Serghei.

Mi s-a întipărit pe mult timp primul dialog cu șeful spitalului: «ocupați-vă de el, căci dacă pierd timpul pentru tineret, nu mai construiesc niciun veceu în spitalul ăsta!», «nu vezi că șeful secției a început să „muște” câte o bucată din tine…», «gândește-te bine dacă îți mai trebuie sala de operații…», «îți dau acum două mustrări și vei sta ca pe ace și vei pleca din spital atunci când îți vom zice noi!», «de ce n-ai rămas în Chișinău să cari geanta profesorilor vreo zece ani…», «Bălțiul nu pe toți îi primește…», «dați-l în secția de internare și atât!»”, mărturisește tânărul.

La două săptămâni după incident, tânărul s-a ales cu două mustrări, cu o cerere de transfer în Unitatea Primiri Urgență (UPU), cu un contract de muncă falsificat și cu fraza: «atât timp cât eu voi fi aici, tu nu te vei dezvolta nicicând!».„La momentul de față, activez în secția UPU, cu acte falsificate, impunându-mi-se ideea de către actuala șefă UPU, Ala Condrea, că sunt urgentist și că salariul e la fel de urgentist, lipsit definitiv de accesul în sălile de operație. Și astfel încât mă opun «sistemului», pentru intimidare și denigrare personală, sunt «tipărite» numeroase demersuri nefondate, procente salariale extrase lunar nemotivat și fraze zilnice: «Dvs. sunteți urgentist și conformați-vă standardelor secției!»”, povestește tânărul.

Echipa #diez a contactat-o pe șefa secției UPU, Ala Condrea. Aceasta ne-a comunicat că munca cu tinerii specialiști decurge destul de lejer, menționând că tinerii specialiști au deplină libertate în ceea ce ține profesionalism și profesiogramă: „Nu sunt restricționați, nu li se încalcă niciun drept. Tinerii specialiști activează exact în același condiții ca și toată echipa unității de urgență. Acolo unde sunt întrebări li se explică, cu actele de rigoare sunt documentați, au acces liber la orice informație cu caracter medical. Atunci când s-au adresat după un ajutor, nu li s-a refuzat absolut niciodată, dar nu în detrimentul pacientului. Este vorba despre Unitatea de Urgențe și în urgențe știți dvs. că gafe nu se admit, refuzuri ca pacienții să nu fie văzuți de doctori nu se admit, deoarece secunde întârziate înseamnă vieți. Ca să fiu corectă, acolo unde mă întâlnesc cu nepăsarea, acolo unde mă întâlnesc cu neglijența în serviciu, acolo unde mă întâlnesc cu necunoașterea, atunci când tânărul specialist nu vrea să ia act de acele obiecții care i se spun pentru a deveni un profesionalist bun, sigur că sunt nevoită să iau niște atitudini, să vin cu un demers, pentru a-l face responsabil pe doctorul respectiv, nu din alt aspect”, ne-a explicat șefa secției.


Tânărul a scris și Ministerului Sănătății. Acolo ni s-a spus că scrisoarea acestuia a fost înregistrată ieri dimineața (4 noiembrie 2019) în cancelarie, iar tânărul specialist urmează să primească răspuns de la minister în termenul legal .


„Bilanțul activității mele timp de doi ani în SC Bălți se rezumă la: lipsa accesului, de aproape un an, în sala de operații, ca consecință – imposibilitatea avansării în grad profesional; toate cursurile anuale de perfecționare profesională nesemnate de către directorul instituției, inclusiv și din propriul cont; activitate profesională ce constă la moment în triajul bolnavului și completarea fișei UPU și atât!

Nu vreau să dau dovadă exagerată de patriotism, însă îmi pasă și regret pentru acei rezidenți care au ca bază clinică spitalul din Bălți, actuala instituție cu statut republican. Aici, unde cele două săli de intervenții chirurgicale sunt numite virtual: sala pentru colecistite și sala pentru hernii. Ce fel de generații «sănătoase» putem crește atunci când rezidenții, din vastul spectru al chirurgiei, se mulțumesc cu asimilarea a două-trei tipuri de intervenții chirurgicale pe parcursul a cinci ani de studii?

Nu există nicio pârghie de monitorizare a tinerilor specialiști, spre exemplu adunări, măcar anuale, pentru a discuta problemele și sarcinile actuale cu care ne confruntăm. Totuși, anume pe parcursul acestor trei ani de activitate profesională se formează o întruchipare reală despre medicina națională, după care, personalul medical dezamăgit ne părăsește!

De ce oare se întâmplă așa lucruri!? Poate că e un management ineficient al resurselor umane în cadrul instituțiilor medicale; poate că permitem și stimulăm principiul «dictatorial» în instituțiile medicale, astfel încât directorii și șefii de secție consideră că spitalul este al lor și nu invers, ei ai spitalului; sau poate că ne-am păstrat gândirea arhaică și încă continuăm să ne conducem de «dogma»: «pentru a deveni cineva, trebuie să ducem geanta profesorului vreo 10 ani».

Știu și am fost preîntâmpinat, de colegi și de cei apropiați, că nimeni dintre cei care au mers contra administrației nu a sfârșit cu bine. Însă sentimentul de a profesa medicina, specialitatea care am îndrăgit-o atât de mult, domină. Cu regret, la moment, activitatea mea în cadrul spitalului e departe de a fi numită profesie chirurgicală!”, încheie tânărul.

sursa diez.md

Смотреть меньше
0 Комментарии
gallery image
Читать больше
0 Комментарии

"Târg de daruri dulci!"

gallery image

"Târgul de Daruri Dulci" evenimentul care își propune să sărbătorească femeea altfel. Vor participa strict femei producătoare, femei care muncesc nemijlocit în procesul de producere și procesare. Cu toate că sunt solicitări și din partea unor producători bărbați, se dă prioritate femeilor. Se vor vinde ambalat frumos miere de albine, fructe deshidratate î...

Читать больше
0 Комментарии

Когда прекратиться бездумное уничтожение природы в Бельцах?

gallery image

11 февраля состоятся дебаты, организованные газетой СП, о судьбе детского парка «Andrieș». Как вам известно, Бельцкая Апелляционная палата признала незаконными решения муниципального совета о продаже земельных участков, на которых построены кафе «Малыш» и ресторан «Prime»(бывшая «Берёзка»), так как земля в скверах и городских парках согласно законодательс...

Читать больше
0 Комментарии

Ce s-a întâmplat la ședința CMC din 06.02.2020/Что произошло на заседании мун. совета 06.02.2020

gallery image

Președinte de ședință a fost ales domnul Vasile Gradinaru


La ședința CMC din 06.02.2020 s-a votat:

- Amânarea aprobării regulamentului privind organizarea proiectului Buget Civil pentru ședințele ulterioare.

- Direcțiile gen...

Читать больше
0 Комментарии

Ziua Internațională a Îmbrățișărilor la Cahul

gallery image

Читать больше
0 Комментарии

"Мудрое" решение, принятое руководством Бельцкой Клинической Больницы

gallery image

Вы уже наслышаны о том, что инициативная группа бельчан во всеоружии встала на защиту честного врача из . Мы развернули широкую кампанию и в социальных сетях, и посредством совета о не дискриминации, и в судебных инстанциях, и организовав флэш-моб и т.д. Мы полагаем, что продемонстрировали всю серьёзность нашей позиции о недопустимости запугивания молодых...

Читать больше
0 Комментарии

Top-8 licee din mun.Chișinău, care în 2020 vor avea cele mai mari bugete

gallery image

În total, pentru școlile primare, gimnaziile și liceele din mun.Chișinău au fost alocate 1,239 MILIARDE LEI!

Celor mai mari licee din Chișinău le vor reveni și cele mai mari sume, care variază între 21,56 milioane lei și 33,42 milioane lei per instituție.

Lista celor Top-8 licee c...

Читать больше
0 Комментарии

Decizia „înțeleaptă” luată de conducerea Spitalului Clinic Bălți

Cunoașteți deja despre faptul că un grup de inițiativă din mun. Bălți „toate armele le-a ridicat” pentru a susține un medic integru din cadrul Spitalului Clinic Bălți, care este supus presiunilor și intimidărilor din partea administrației instituției, inclusiv a fost sanc...

Читать больше
0 Комментарии

„Acasă! Autentic! Autohton!” - expoziția ”Fabricat în Moldova”

gallery image

Peste patru sute de antreprenori din Republica Moldova își vor prezenta produsele și serviciile pe care le prestează în cadrul expoziției anuale „Fabricat în Moldova”, care va fi inaugurată într-o săptămână, la Chișinău. Anul acesta, expoziția poartă genericul „Acasă! Autentic! Autohton!” și se va desfășura în trei pavilioane ale Cen...

Читать больше
0 Комментарии

Informăm societatea că se merită de luptat împotriva corupților!

Ilegalitățile din Grădina publică din Bălți stopate – justiția și-a spus cuvântul
Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor invită reprezentanții mass-media la conferința de presă cu tema: „Ilegalitățile din Grădina publică din Bă...
0 Комментарии