Ce s-a întâmplat în CMC în anul 2019?

În anul 2019 au avut loc 6 ședințe a consiliului municipal Chișinău, iar mai jos este un mic rezumat a fiecărei dintre ele:


La ședința CMC din 26.12.2019:

- S-au aprobat taxele locale;

- S-a aprobat bugetul în 2 lecturi.

Drept urmare, la insistența colegilor din PAS și PPDA, au fost suplimentate următoarele domenii:

Proiecte investiționale pentru Suburbii – plus 10 milioane de lei

Grădinițe și licee – plus 6.2 milioane de lei

Înlăturarea Ghenelor și amenajarea platformelor de colectare a deșeurilor solide – plus 10 milioane de lei

Dotări în spitale  – plus 15 milioane de lei.


La şedinţa din 19.12.2019 s-a testat votul electronic.

1. La propunerea Fracţiunii PAS şi a colegilor din PPDA şi PL de pe ordinea au fost excluse primele 3 puncte inclusiv aprobarea Bugetului Municipal în primă lectură. Modul de aprobare ad-hoc şi multe linii din buget trezesc semne mari de întrebare, lucruri despre care am vorbit în conferinţa de presă a Fracțiunii PAS din CMC din 18.12.2019. De menţionat şi faptul că s-a propus alocarea la mai puţini bani pentru suburbii şi educaţie;

2. S-a votat redeschiderea Grădiniţei nr. 166 din str. Nicolai Costin 63/3;

3. S-a votat Acordul de cooperare şi înfrăţire între Pretura Ciocana din mun. Chişinău şi Râmciu Vâlcea, judeţul Vâlcea, România. Aşteptăm proiecte frumoase la Ciocana;

4. S-a votat amenajarea unei zone de odihnă şi agrement pe bd. Mircea cel Bătrân 26/4;

5. S-a votat depunerea candidaturii oraşului Chişinău în 2021 pentru obţinerea titlului de Capitală Europeană a Tineretului. Mă bucur că acest proiect de decizie a avut o susţinere largă în rândul consilierilor. Urmează o muncă titanică pentru a obţine acest titlu. Mizez pe sprijinul APL şi a tinerilor;

Capitala Europeană a Tineretului (abreviat EYC) este titlul acordat unui oraș european pentru o perioadă de un an, în timpul căruia se organizează mai multe programe ce au ca scop dezvoltare culturală, socială, politică și economică a tineretului.

6. S-a votat efectuarea unei licitaţii pentru amplasarea unui stadion de fotbal de plajă în parcul "La Izvor". Aşteptăm reprezentanţii FIFA în ospeţie ;

7. S-a votat crearea unui grup de lucru pentru efectuarea unui control la Î.M. "Piaţa Centrală".


La ședința din 13.12.2019:

Ultimul proiect votat a fost: Cu privire la reparaţia căilor de acces către instituţiile publice de învăţământ primar şi secundar din mun. Chişinău, iniţiat împreună cu colegii din fracţiunea PAS. M-am bucurat că pentru o mare parte din consilieri drumurile de lângă cele 152 de instituţii primare şi secundare şi 159 grădiniţă reprezintă o prioritate şi că s-a acceptat provocarea ca în următorii 4 ani de zile să le reparăm pe toate!

Cu regret am constatat că s-a întâmplat lucrul de care m-am temut cel mai mult. O parte din ședință a fost pur circ, la un moment dat îmi vuiau urechile. E bine că unii consilieri au început să vină la şedinţe, dar mai mult o să fiu bucuros dacă nu o să se dea în spectacol şi o să înceapă să lucreze!

Printre altele Primarul General a promis:

1. Că o să identifice soluţii ca de sărbători toţi copii din grădiniţele din Chişinău să beneficieze de cadouri! Bravo dna Elena Nofit că aţi avut curaj şi-i îndemn pe toţi care au iniţiative bune să vină la şedinţa consiliului!

2. Că o să semneze retragerea documentelor permisive a construcţiilor de pe Mircea cel Bătrân 13/1 şi 13/2.


Din rubrica ştiaţi că?

Cel mare salariu din întreprinderile municipale îl are conducătorul Î.M. "Regia Salubritate". E vorba de 45.000 de lei. Încă 7 conducători au peste 20.000, iar încă 13 peste 10.000 de lei.


La ședința CMC din 27.11.2019 începând cu ora 10:00:

- Ilie Ceban, Inga Ionesii si Angela Cutasevici au fost votați viceprimari de 27 consilieri din PSRM, PDM, Șor și de către Victor Chironda.

- Au fost votate mai multe modificări la bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2019. Asta e o urmare a folosirii abuzive a banilor publici înainte de campania electorală. O parte din cheltuielile incluse reprezintă lucrări și servicii realizate anterior fără existența unei acoperiri financiare. 𝐅𝐫𝐚𝐜𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 „𝐏𝐀𝐒” a solicitat Primarului General examinarea legalității executării bugetului pentru anul 2019 și în special: redistribuirea alocațiilor financiare, semnarea contractelor de prestări servicii și de executare a lucrărilor fără acoperire bugetară și realizarea lucrărilor neplanificate, cu prezentarea unui Raport la CMC, care va conține abaterile constatate precum și lista persoanelor care se fac responsabile de aceste situații. Raportul urmează să fie prezentat în ședința Consiliului Municipal până la elaborarea Proiectului Bugetului pentru anul 2020.

Printre altele s-a mai votat:

- Deschiderea Grădiniței nr. 155 (fosta Grădiniţă de copii nr. 198 din str. Igor Vieru, 5/2). Încă o veste bună e că Grădinița 79 de la Botanica e în proporție de 60% reparată.

- S-au stabilit indemnizaţiile pentru conducătorii instituţiilor de învăţământ general din municipiul Chișinău (proiect care nu a fost votat cu lunile de consiliul precedent).

- Fiind cel mai tânăr consilier am fost delegat alături de alţi 2 colegi din CMC în Consiliul Consultativ al Direcției generale educație, tineret și sport.


La ședința CMC din 20.11.2019:

A fost supus votului candidaturile la funcţiile de viceprimar:

Victor Chironda a fost votat de marea majoritatea a consilierilor şi a devenit oficial viceprimar. Fracțiunea PAS a susținut candidatura lui.

- Inga Ionesii - nu a întrunit numărul necesar de voturi;

- Ilie Ciobanu - nu a întrunit numărul necesar de voturi;

- Angela Cutasevici - nu a întrunit numărul necesar de voturi.


Ședința de constituire din 15.11.2019

Cîteva precizări despre ce s-a întâmplat la ședința de constituire CMC:

- Şedinţa a fost prezidată de cel mai vârstnic consilier - Alexandru Comarov, asistat de cel mai tânăr consilier;

- Ni s-a comunicat că a fost validat mandatul tuturor consilierilor şi a primarului general Ion Ceban;

- PAS şi Platforma DA au constituit fracţiuni în CMC a câte 9 şi respectiv 10 consilieri. Mai mult, regulamentul prevede că pot fi formate alianţe sau blocuri în CMC.

- Au fost votate comisiile consultative din CMC, componenţa lor numerică şi nominală.

Смотреть меньше
0 Комментарии

Апелляционная палата Бельц отменила решения о продаже земли в парке «Андриеш»

Очередное слушание в Апелляционной палате Бельц по делу о продаже земли в парке прошло в пятницу, 17 января.

Инстанция аннулировала два решения муниципального Совета за 2003 и 2004 годы о продаже участков, на которых построены кафе «Малыш» и ресторан «Prime» (бывш. «Берё...

Читать больше
Апелляционная палата Бельц отменила решения о продаже земли в парке «Андриеш»
Общественные активисты говорят, что им удалось добиться справедливости, хотя это ещё не конец.
0 Комментарии

Ресторан и кафе в парке Бельц обяжут вернут земли в муниципальную собственность

Маленькая победа гражданских активистов в Бельцах. Апелляционная палата Бельц вынесла своё решение относительно двух заведений в парке «Андриеш» (Мариинский парк), указав экономическим агентам вернуть часть земли, которая им была продана незаконна. Парк «Андриеш» числится в реестре памятников Молдовы, охраняемых государством. Экономические агенты могут об...

Читать больше
Facebook
0 Комментарии

Как прошло заседание Муниципального Совета от 15.02.2020?

На заседании Муниципального Совета:

- Участвовали гости из Генерального совета муниципия Бухареста во главе с вице-мэром Аврелианом Бэдулеску; 


- Встреча состоялась в необ...

Читать больше
0 Комментарии

Ce s-a întâmplat la ședința CMC din 15.01.2020?

La ședința CMC din 15.01.2020:

- Au participat oaspeți din Consiliului General al municipiului Bucureşti, în frunte cu viceprimarul Aurelian Bădulescu;


- Ședința a avut loc într-o locație mai puțin tradițională - în incinta S.A. „Apă-Canal Chișinău”;


...

Читать больше
0 Комментарии

Medicii tineri pleaca nu din cauza salariilor mici!

gallery image

Când am inițiat campania de susținere a medicilor tineri credeam că e o mică problemă la mijloc, că este un caz izolat. Credeam că poate a apărut din lipsă de experiență de lucru în echipă, poate din dificultăți de comunicare au apărut anumite mici probleme care pot fi ușor depășite. Dar după ce am intrat în subiect, ...

Читать больше
0 Комментарии

Что произошло в Муниципальном Совете в 2019 году?

В 2019 году было проведено 6 заседаний муниципального совета Кишинева. Ниже приводится краткое изложение каждого из них:


На заседании муниципального совета 26.12.2019:

- Утверждены местные налоги;

- Бюджет был утвержден в 2 чтениях;

В результате, по наст...

Читать больше
0 Комментарии

Sondaj anonim pentru părinți: Corupția în sectorul educațional (anul 2019)

gallery image

Misiunea educativă a școlii obligă personalul din învățămînt să demonstreze toleranță zero la corupție, dar totuși, sectorul educațional este vulnerabil la corupție în multiple contexte.

Читать больше
0 Комментарии

Interzicere de colectare de taxe ilegale la grădinițele din or.Sîngerei

gallery image

La 24 decembrie 2019, primarul or.Sîngerei a emis o dispoziție, prin care a interzis colectarea de banilor de la părinți de către personalul și conducerea grădinițelor și centrului de zi din localitate.0 Комментарии

Căutăm noi membri în echipa Fondului pentru Tineri Ialoveni

gallery image

Eşti energic(ă), talentat(ă), motivat(ă) să faci schimbări pozitive în localitatea ta?

Îţi place să faci voluntariat, să-ţi faci noi prieteni şi să fii util(ă) comunităţii?

Doreşti să devii un lider iscusit, parte a unei echipe de succes?

Te invităm să participi la o nouă rundă a concurs...

Читать больше
FORMULAR DE APLICARE
Concursul de recrutare a membrilor Fondului pentru Tineri Ialoveni, ianuarie 2020. Vă rugăm să expediați formularul de aplicare completat cel târziu până la data de 24 ianuarie 2020. Dacă sunt neclarități, vă rugăm să ne scrieți la adresa de email: fondultinerilor@gmail.com. Menționăm că vom lua toate măsurile în conformitate cu legislația în vigoare pentru a asigura confidențialitatea datele personale indicate de Dvs. în formular, acestea vor fi utilizate strict de către organizatori pentru aspecte de logistică și comunicare cu paticipanții la concurs. Completarea formularului durează maximum 25 minute. Apăsați butonul NEXT / URMĂTORUL pentru a începe completarea formularului.
0 Комментарии

Director de liceu sancționat cu 3 amenzi pentru că nu a răspuns la petițiile unui părinte

Directorul unui liceu din sect. Râșcani, mun.Chișinău, a fost sancționat cu 3 amenzi în valoare de 18 unități convenționale fiecare, pentru faptul că nu a răspuns la 3 petiții ale unui părinte.

Este un precedent important pentru responsabilizarea autorităților publice în procesul de petiționare sau solicitare de informații, care ar ...

Читать больше
0 Комментарии