Ce s-a întâmplat în CMC în anul 2019?

În anul 2019 au avut loc 6 ședințe a consiliului municipal Chișinău, iar mai jos este un mic rezumat a fiecărei dintre ele:


La ședința CMC din 26.12.2019:

- S-au aprobat taxele locale;

- S-a aprobat bugetul în 2 lecturi.

Drept urmare, la insistența colegilor din PAS și PPDA, au fost suplimentate următoarele domenii:

Proiecte investiționale pentru Suburbii – plus 10 milioane de lei

Grădinițe și licee – plus 6.2 milioane de lei

Înlăturarea Ghenelor și amenajarea platformelor de colectare a deșeurilor solide – plus 10 milioane de lei

Dotări în spitale  – plus 15 milioane de lei.


La şedinţa din 19.12.2019 s-a testat votul electronic.

1. La propunerea Fracţiunii PAS şi a colegilor din PPDA şi PL de pe ordinea au fost excluse primele 3 puncte inclusiv aprobarea Bugetului Municipal în primă lectură. Modul de aprobare ad-hoc şi multe linii din buget trezesc semne mari de întrebare, lucruri despre care am vorbit în conferinţa de presă a Fracțiunii PAS din CMC din 18.12.2019. De menţionat şi faptul că s-a propus alocarea la mai puţini bani pentru suburbii şi educaţie;

2. S-a votat redeschiderea Grădiniţei nr. 166 din str. Nicolai Costin 63/3;

3. S-a votat Acordul de cooperare şi înfrăţire între Pretura Ciocana din mun. Chişinău şi Râmciu Vâlcea, judeţul Vâlcea, România. Aşteptăm proiecte frumoase la Ciocana;

4. S-a votat amenajarea unei zone de odihnă şi agrement pe bd. Mircea cel Bătrân 26/4;

5. S-a votat depunerea candidaturii oraşului Chişinău în 2021 pentru obţinerea titlului de Capitală Europeană a Tineretului. Mă bucur că acest proiect de decizie a avut o susţinere largă în rândul consilierilor. Urmează o muncă titanică pentru a obţine acest titlu. Mizez pe sprijinul APL şi a tinerilor;

Capitala Europeană a Tineretului (abreviat EYC) este titlul acordat unui oraș european pentru o perioadă de un an, în timpul căruia se organizează mai multe programe ce au ca scop dezvoltare culturală, socială, politică și economică a tineretului.

6. S-a votat efectuarea unei licitaţii pentru amplasarea unui stadion de fotbal de plajă în parcul "La Izvor". Aşteptăm reprezentanţii FIFA în ospeţie ;

7. S-a votat crearea unui grup de lucru pentru efectuarea unui control la Î.M. "Piaţa Centrală".


La ședința din 13.12.2019:

Ultimul proiect votat a fost: Cu privire la reparaţia căilor de acces către instituţiile publice de învăţământ primar şi secundar din mun. Chişinău, iniţiat împreună cu colegii din fracţiunea PAS. M-am bucurat că pentru o mare parte din consilieri drumurile de lângă cele 152 de instituţii primare şi secundare şi 159 grădiniţă reprezintă o prioritate şi că s-a acceptat provocarea ca în următorii 4 ani de zile să le reparăm pe toate!

Cu regret am constatat că s-a întâmplat lucrul de care m-am temut cel mai mult. O parte din ședință a fost pur circ, la un moment dat îmi vuiau urechile. E bine că unii consilieri au început să vină la şedinţe, dar mai mult o să fiu bucuros dacă nu o să se dea în spectacol şi o să înceapă să lucreze!

Printre altele Primarul General a promis:

1. Că o să identifice soluţii ca de sărbători toţi copii din grădiniţele din Chişinău să beneficieze de cadouri! Bravo dna Elena Nofit că aţi avut curaj şi-i îndemn pe toţi care au iniţiative bune să vină la şedinţa consiliului!

2. Că o să semneze retragerea documentelor permisive a construcţiilor de pe Mircea cel Bătrân 13/1 şi 13/2.


Din rubrica ştiaţi că?

Cel mare salariu din întreprinderile municipale îl are conducătorul Î.M. "Regia Salubritate". E vorba de 45.000 de lei. Încă 7 conducători au peste 20.000, iar încă 13 peste 10.000 de lei.


La ședința CMC din 27.11.2019 începând cu ora 10:00:

- Ilie Ceban, Inga Ionesii si Angela Cutasevici au fost votați viceprimari de 27 consilieri din PSRM, PDM, Șor și de către Victor Chironda.

- Au fost votate mai multe modificări la bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2019. Asta e o urmare a folosirii abuzive a banilor publici înainte de campania electorală. O parte din cheltuielile incluse reprezintă lucrări și servicii realizate anterior fără existența unei acoperiri financiare. 𝐅𝐫𝐚𝐜𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 „𝐏𝐀𝐒” a solicitat Primarului General examinarea legalității executării bugetului pentru anul 2019 și în special: redistribuirea alocațiilor financiare, semnarea contractelor de prestări servicii și de executare a lucrărilor fără acoperire bugetară și realizarea lucrărilor neplanificate, cu prezentarea unui Raport la CMC, care va conține abaterile constatate precum și lista persoanelor care se fac responsabile de aceste situații. Raportul urmează să fie prezentat în ședința Consiliului Municipal până la elaborarea Proiectului Bugetului pentru anul 2020.

Printre altele s-a mai votat:

- Deschiderea Grădiniței nr. 155 (fosta Grădiniţă de copii nr. 198 din str. Igor Vieru, 5/2). Încă o veste bună e că Grădinița 79 de la Botanica e în proporție de 60% reparată.

- S-au stabilit indemnizaţiile pentru conducătorii instituţiilor de învăţământ general din municipiul Chișinău (proiect care nu a fost votat cu lunile de consiliul precedent).

- Fiind cel mai tânăr consilier am fost delegat alături de alţi 2 colegi din CMC în Consiliul Consultativ al Direcției generale educație, tineret și sport.


La ședința CMC din 20.11.2019:

A fost supus votului candidaturile la funcţiile de viceprimar:

Victor Chironda a fost votat de marea majoritatea a consilierilor şi a devenit oficial viceprimar. Fracțiunea PAS a susținut candidatura lui.

- Inga Ionesii - nu a întrunit numărul necesar de voturi;

- Ilie Ciobanu - nu a întrunit numărul necesar de voturi;

- Angela Cutasevici - nu a întrunit numărul necesar de voturi.


Ședința de constituire din 15.11.2019

Cîteva precizări despre ce s-a întâmplat la ședința de constituire CMC:

- Şedinţa a fost prezidată de cel mai vârstnic consilier - Alexandru Comarov, asistat de cel mai tânăr consilier;

- Ni s-a comunicat că a fost validat mandatul tuturor consilierilor şi a primarului general Ion Ceban;

- PAS şi Platforma DA au constituit fracţiuni în CMC a câte 9 şi respectiv 10 consilieri. Mai mult, regulamentul prevede că pot fi formate alianţe sau blocuri în CMC.

- Au fost votate comisiile consultative din CMC, componenţa lor numerică şi nominală.

Смотреть меньше
0 Комментарии

Волонтёры Бельц. COVID-19

gallery image

В Бельцах существует группа помощи Волонтёры Бельц. COVID-19, которая помогает пожилым людям и социально-уязвимым семьям. Каждый день они обходят от 10 до 20 адресов и помогают нуждающимся, раздавая продуктовые пакеты.

В группе публикуются фотоот...

Читать больше
0 Комментарии

Coliba Albastră oferă prânzuri calde și ajutor pentru oamenii fără adăpost din mun.Chișinău

gallery image

Grupul de Inițiativă COLIBA ALBASTRĂ a apărut ca o necesitate de a-i ajuta pe cei mai vulnerabili în contextul crizei pandemice de COVID19.

Читать больше
0 Комментарии

Короновирус не передется от кошек и собак людям! Научно доказано!

gallery image

Короновирусы не передаются от домашних животных к людям!

В связи с распространением различных заблуждений на эту тему. Мы делимся наглядной информацией, ярко отражающей, что короновирусы у кошек и собак относятся к разным типам короновирусов и не передаются от животных к людям.

Будьте проинформированы и поделитесь этой информ...

Читать больше
0 Комментарии

Poezia lui A.Mateevici "Limba noastră" în limbile etniilor din Republica Moldova

https://www.youtube.com/watch?v=IyPoYH_i20Q&t=51s

Poezia lui A.Mateevici "Limba noastră" în limbile etniilor din Republica Moldova
Acest videoclip este rezultatul proiectului „Împuternicirea viitorilor lideri ai minorităților” din Moldova implementat de Centrul european pentru intrebăril...
0 Комментарии

"Обращение к Примару Ион Чебан"

gallery image

"Открытое Обращение жителей мун. Кишинёв к Примару Ион Чебан!


Уважаемый Господин Примар мун.Кишинёв.

Обращаемся к Вам с просьбой остановить беспредел Службы Отлова ЦОС - некрополь, которые воспользовавшись ситуацией в городе ввели у себя так называемый "карантин".

Под видом чего не от...

Читать больше
0 Комментарии

Ce s-a întâmplat la ședința CMC pe 10 și 12 martie / Как прошло заседание Муниципального Совета 10 и 12 марта

gallery image

Mai jos o să explic rând pe rând tot ce s-a întâmplat azi în Consiliul Municipal:


1. Epopeea autobuzelor: Una din prioritățile consilierilor municipali este fără doar și poate rezolvarea problemei transportului public în municipiu. În același timp conștientizăm că acest lucru nu p...

Читать больше
0 Комментарии

Ce s-a întâmplat la ședința CMC din 5 martie / Как прошло заседание Муниципального Совета Кишинёва от 5 марта?

gallery image

Ședința CMC din 5 martie a durat 6 ore (dacă nu luăm în calcul pauzele). Inițial pe ordinea de zi au fost 9 subiecte, apoi a apărut unul surpriză de la Primarul General, s-au discutat 2, s-a votat 1 și restul au fost transmise la reexaminare, dar să le luăm pe rând:


Primul subiect discutat, a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi la ...

Читать больше
0 Комментарии

Ce s-a întâmplat la ședința CMC din 20 și 27 februarie / Как прошло заседание муниципального совета Кишинёва от 20 и 27 февраля?

gallery image

A 3-a ședință a Consiliului Municipal Chișinău din anul 2020 și-a început lucrările pe 20 februarie și s-a finisat pe 27 februarie. Conform prevederilor legale, ședințele CMC pot dura maxim o lună, inclusiv cu întreruperi, după care se consideră închise, iar la următoarea ședință se discută subiectele care nu au reușit a fi dezbă...

Читать больше
0 Комментарии

Едем в летнюю школу в Грузию и на форумы для лидеров в Прагу и Мюнхен. Новый обзор возможностей от TV8

Во втором #2 обзоре – летние школы в Грузии и Польше, два форума для лидеров и стипендия на обучение в Риге.

Едем в летнюю школу в Грузию и на форумы для лидеров в Прагу и Мюнхен. Новый обзор возможностей от TV8
Редакция ru.tv8 запускает новый информационно-образовательный проект. Каждую неделю по воскресеньям мы будем делиться с нашими читателями подборкой самых горящих возможностей для обучения молдавской молодежи: интересные (и оплачиваемые) стажировки по всему миру, конференции, семинары и летние школы. Мы расскажем, как совмещать учебу и работу с поездками за границу и получать удовольствие от обучения не только дома, но и за рубежом. Во втором #2 обзоре – летние школы в Грузии и Польше, два форума для лидеров и стипендия на обучение в Риге.
0 Комментарии

3 Pași pentru o intersecție sigură

gallery image

Grupul civic „Femei cu Idei” a reușit, ca urmare a consultării cetăţenilor și responsabilizării autorităţilor, să îmbunătăţească siguranţa la intersecţia străzilor Armenească cu 31 August 1989 din Chișinău. Intersecţia a devenit mai sigură după plasarea corectă a indicatoarelor și aplicarea marcajului necesar.

Pentru ca succesul grupului de iniţiati...

Читать больше
0 Комментарии