Ce s-a întâmplat în CMC în anul 2019?

În anul 2019 au avut loc 6 ședințe a consiliului municipal Chișinău, iar mai jos este un mic rezumat a fiecărei dintre ele:


La ședința CMC din 26.12.2019:

- S-au aprobat taxele locale;

- S-a aprobat bugetul în 2 lecturi.

Drept urmare, la insistența colegilor din PAS și PPDA, au fost suplimentate următoarele domenii:

Proiecte investiționale pentru Suburbii – plus 10 milioane de lei

Grădinițe și licee – plus 6.2 milioane de lei

Înlăturarea Ghenelor și amenajarea platformelor de colectare a deșeurilor solide – plus 10 milioane de lei

Dotări în spitale  – plus 15 milioane de lei.


La şedinţa din 19.12.2019 s-a testat votul electronic.

1. La propunerea Fracţiunii PAS şi a colegilor din PPDA şi PL de pe ordinea au fost excluse primele 3 puncte inclusiv aprobarea Bugetului Municipal în primă lectură. Modul de aprobare ad-hoc şi multe linii din buget trezesc semne mari de întrebare, lucruri despre care am vorbit în conferinţa de presă a Fracțiunii PAS din CMC din 18.12.2019. De menţionat şi faptul că s-a propus alocarea la mai puţini bani pentru suburbii şi educaţie;

2. S-a votat redeschiderea Grădiniţei nr. 166 din str. Nicolai Costin 63/3;

3. S-a votat Acordul de cooperare şi înfrăţire între Pretura Ciocana din mun. Chişinău şi Râmciu Vâlcea, judeţul Vâlcea, România. Aşteptăm proiecte frumoase la Ciocana;

4. S-a votat amenajarea unei zone de odihnă şi agrement pe bd. Mircea cel Bătrân 26/4;

5. S-a votat depunerea candidaturii oraşului Chişinău în 2021 pentru obţinerea titlului de Capitală Europeană a Tineretului. Mă bucur că acest proiect de decizie a avut o susţinere largă în rândul consilierilor. Urmează o muncă titanică pentru a obţine acest titlu. Mizez pe sprijinul APL şi a tinerilor;

Capitala Europeană a Tineretului (abreviat EYC) este titlul acordat unui oraș european pentru o perioadă de un an, în timpul căruia se organizează mai multe programe ce au ca scop dezvoltare culturală, socială, politică și economică a tineretului.

6. S-a votat efectuarea unei licitaţii pentru amplasarea unui stadion de fotbal de plajă în parcul "La Izvor". Aşteptăm reprezentanţii FIFA în ospeţie ;

7. S-a votat crearea unui grup de lucru pentru efectuarea unui control la Î.M. "Piaţa Centrală".


La ședința din 13.12.2019:

Ultimul proiect votat a fost: Cu privire la reparaţia căilor de acces către instituţiile publice de învăţământ primar şi secundar din mun. Chişinău, iniţiat împreună cu colegii din fracţiunea PAS. M-am bucurat că pentru o mare parte din consilieri drumurile de lângă cele 152 de instituţii primare şi secundare şi 159 grădiniţă reprezintă o prioritate şi că s-a acceptat provocarea ca în următorii 4 ani de zile să le reparăm pe toate!

Cu regret am constatat că s-a întâmplat lucrul de care m-am temut cel mai mult. O parte din ședință a fost pur circ, la un moment dat îmi vuiau urechile. E bine că unii consilieri au început să vină la şedinţe, dar mai mult o să fiu bucuros dacă nu o să se dea în spectacol şi o să înceapă să lucreze!

Printre altele Primarul General a promis:

1. Că o să identifice soluţii ca de sărbători toţi copii din grădiniţele din Chişinău să beneficieze de cadouri! Bravo dna Elena Nofit că aţi avut curaj şi-i îndemn pe toţi care au iniţiative bune să vină la şedinţa consiliului!

2. Că o să semneze retragerea documentelor permisive a construcţiilor de pe Mircea cel Bătrân 13/1 şi 13/2.


Din rubrica ştiaţi că?

Cel mare salariu din întreprinderile municipale îl are conducătorul Î.M. "Regia Salubritate". E vorba de 45.000 de lei. Încă 7 conducători au peste 20.000, iar încă 13 peste 10.000 de lei.


La ședința CMC din 27.11.2019 începând cu ora 10:00:

- Ilie Ceban, Inga Ionesii si Angela Cutasevici au fost votați viceprimari de 27 consilieri din PSRM, PDM, Șor și de către Victor Chironda.

- Au fost votate mai multe modificări la bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2019. Asta e o urmare a folosirii abuzive a banilor publici înainte de campania electorală. O parte din cheltuielile incluse reprezintă lucrări și servicii realizate anterior fără existența unei acoperiri financiare. 𝐅𝐫𝐚𝐜𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 „𝐏𝐀𝐒” a solicitat Primarului General examinarea legalității executării bugetului pentru anul 2019 și în special: redistribuirea alocațiilor financiare, semnarea contractelor de prestări servicii și de executare a lucrărilor fără acoperire bugetară și realizarea lucrărilor neplanificate, cu prezentarea unui Raport la CMC, care va conține abaterile constatate precum și lista persoanelor care se fac responsabile de aceste situații. Raportul urmează să fie prezentat în ședința Consiliului Municipal până la elaborarea Proiectului Bugetului pentru anul 2020.

Printre altele s-a mai votat:

- Deschiderea Grădiniței nr. 155 (fosta Grădiniţă de copii nr. 198 din str. Igor Vieru, 5/2). Încă o veste bună e că Grădinița 79 de la Botanica e în proporție de 60% reparată.

- S-au stabilit indemnizaţiile pentru conducătorii instituţiilor de învăţământ general din municipiul Chișinău (proiect care nu a fost votat cu lunile de consiliul precedent).

- Fiind cel mai tânăr consilier am fost delegat alături de alţi 2 colegi din CMC în Consiliul Consultativ al Direcției generale educație, tineret și sport.


La ședința CMC din 20.11.2019:

A fost supus votului candidaturile la funcţiile de viceprimar:

Victor Chironda a fost votat de marea majoritatea a consilierilor şi a devenit oficial viceprimar. Fracțiunea PAS a susținut candidatura lui.

- Inga Ionesii - nu a întrunit numărul necesar de voturi;

- Ilie Ciobanu - nu a întrunit numărul necesar de voturi;

- Angela Cutasevici - nu a întrunit numărul necesar de voturi.


Ședința de constituire din 15.11.2019

Cîteva precizări despre ce s-a întâmplat la ședința de constituire CMC:

- Şedinţa a fost prezidată de cel mai vârstnic consilier - Alexandru Comarov, asistat de cel mai tânăr consilier;

- Ni s-a comunicat că a fost validat mandatul tuturor consilierilor şi a primarului general Ion Ceban;

- PAS şi Platforma DA au constituit fracţiuni în CMC a câte 9 şi respectiv 10 consilieri. Mai mult, regulamentul prevede că pot fi formate alianţe sau blocuri în CMC.

- Au fost votate comisiile consultative din CMC, componenţa lor numerică şi nominală.

Смотреть меньше
0 Комментарии

Терраса или ресторан? Нет ли тут желания платить меньше налогов? Расследование по «Терраса Objora»

gallery image

Выбор именно террасы «Objora» как объекта для аналитического расследования, вовсе не случаен. Схемы, которые применяются в «Objora», можно увидеть и в других заведениях общепита мун. Бэлць. В 2019 году местная власть пошла на повышение почти в 3 раза ставки налога на недвижимость для пополнения бельцкого бюджета. Но при этом продлевает копеечные договора ...

Читать больше
0 Комментарии

YOUTHBANK CAHUL ANUNȚĂ CONCURS DE RECRUTARE A NOILOR MEMBRI!

gallery image

😀Vino în echipa 

Читать больше
0 Комментарии

Drepturile angajatilor.

gallery image

Fiind in era informaţională oarecum des întîmpin cazuri cînd angajații nu îşi cunosc drepturile la locul de muncă. Astăzi vin cu o informație vis-à-vis de acest fenomen. Art.9, alin.1) din Codul Muncii al Republicii Moldova ne spune că salariatul are dreptul:

- la încheierea, modificarea, suspend...

Читать больше
0 Комментарии

Virsta adolescentilor pentru munca.

gallery image

Asa un factor interesant am decis astazi sa pun la discutie, consider asta fiind o tema foarte importanta pentru societatea noastra. Deci e bine sa stiti ca munca se permite si de la virsta de 15 ani dar cu anumite conditii intru a respecta cadrul legal☝️

Pe scurt:

✅ art.46 alin.3) din Codul Muncii al RM ne zice ca: persoana fizică poate înche...

Читать больше
0 Комментарии

DIASPORA ,,HRANESTE UN BATRAN'' DIN MOLDOVA

+2


A fi batran in R.Moldova este o adevarata provocare iar uneori un chin absolut de aceea

diaspora a lansat

Campania ,, hrănește un bătrân” din Moldova, acum suntem in proces de distribuitie, împreuna reușim sa ajungem in localitățile Moldovei unde găsim batrini triști si singuratici

Читать больше
0 Комментарии

Campania ,,Ghiozdanul calator 2020'' din inima diasporei

Incheiem colectările

Читать больше
0 Комментарии

City Quest by YouthBank Cahul

gallery image

În contextul Zilei Internaționale a Tineretului 2020 - YouthBank Cahul în parteneriat cu A.O.”Perspectiva”, Primăria mun. Cahul, FLEX Moldova și Fundația Est Europeană organizează CityQuest Cahul. 🏣🏙🏘🏠

💯

Читать больше
0 Комментарии

Părinții din Chișinău pot ridica ajutorul material unic pentru pregătirea de noul an școlar

gallery image

Direcția generală educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău informează comunitatea de părinți despre obligativitatea prezentării beneficiarilor de ajutoare materiale unice pentru pregătirea de noul an școlar 2020-2021 la oficiul poștal pentru ridicarea ajutorului material unic în sumă de 700 d...

Читать больше
0 Комментарии

Studiu de caz: Avertizor de integritate din cadrul unei Direcții Educație din mun.Chișinău

gallery image

La 22 iulie 2019, la mai multe Direcţii educaţie, tineret şi sport din capitală, ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au efectuat percheziții, care s-au soldat cu două rețineri. În izolatorul CNA au fost escrotate o angajată a Direcției educație, tineret și sport a sect. Râșcani (DETS Râșcani) și adminstra...

Читать больше
0 Комментарии

Cea mai originală mască / Самая оригинальная маска

RO// În condițiile epidemiei de coronavirus, purtatul măștilor devine un trend, iar unele persoane sunt foarte inventive, astfel că să poată fi în siguranță în orice situație.

-------

Porți o mască obișnuită sau una deosebită ?

Nu ezita să imortalizezi momentul, publică o poză cu mască în campania ...

Читать больше
Маска для похода в бар
0 Комментарии