De ce primesc mustrări medicii din Bălți?

gallery image

Conform informației oficiale oferite de către administrația IMSP „Spitalului Clinic Bălți” în baza răspunsului nr 01.11/17 din 15.01.2020, aflăm că pe tot parcursul anului 2019 administrația Spitalului Clinic Bălți a aplicat doar o singură mustrare aspră unui medic și 3 mustrări asistentelor medicale. Doar un singur medic în tot spitalul a primit mustrare aspră!

Însă aici noi suntem în cunoștință de cauză față de cine a fost aplicată unica mustrare aspră pe tot parcursul anului 2019. Este vorba de medicul în apărarea căruia au ieșit reprezentanții societății civile, caz unic pentru municipiul Bălți (https://www.facebook.com/100007636393277/videos/2481805108750678/).

Cred că această informație nu spune nimic pentru reprezentanții Ministerului Sănătății sau altor instituții care nu sunt din municipiul Bălți, dar noi, cei care locuim în municipiul Bălți, vă zicem așa: „Chiar ne considerați de proști? Noi în Bălți locuim, fraților! A 3-a zi de la apariția în presă a unui articol postat de tânărul medic, ați inițiat ancheta de serviciu! A treia zi! Nu ați putut rezista să nu lăsați de bănuit că adevăratul motiv nu au fost calitățile lui profesionale ci de fapt adresarea lui în presă. Dumnealui s-a adresat la presă doar după ce îi murise ultima speranță că în administrația instituției medicale, în care activează, se află oameni. Nu degeaba i-a numit dnul medic Serghei Baștan „grupa zahvata” (https://www.facebook.com/100007636393277/videos/2488014011463121/). Dar nu v-a părut suficient să îi aplicați mustrarea aspră în rezultatul lucrului „grupei zahvata”. Mai mult, ați decis să îl suspendați din funcție pentru două săptămâni, pentru ca tânărul specialist care e repartizat în altă parte decât locul de baștină să ramană și fără salariu pentru două săptămani, să nu mai deschidă gura vreodată!?”

Și așadar, despre statistică! O singură mustrare aspră pe tot spitalul pe tot parcursul anului 2019!

Ø Noi aici am fost, oameni buni, cand în 2019 Spitalul Clinic Bălți a fost internat un ofițer, sportiv, sănătos tun, cu o banală traumă primită după un meci de fotbal. Și-a pierdut omul viața după interacțiunea cu Spitalul Clinic Bălți. A plâns tot orașul. Nimeni nu a primit nicio sancțiune: nici aspră, nici mai puțin aspră.

Ø Tot în 2019, o fetiță de 1 an și 5 luni a căzut de la etajul 8 al unui bloc din mun. Bălți. Medicii, prin intermediul presei, ne-au asigurat că copilul s-a ales doar cu zgirieturi, fapt pentru care toți ne-am bucurat, însă după ce copilul a fost transferat la Chișinău s-a dovedit că fetița avea coloana vertebrală fracturată, avea сâteva coaste rupte și un plămân traumat ( https://esp.md/sobytiya/2019/05/01/upavshuyu-s-vysoty-devochku-perevezli-iz-belc-v-kishinyov-i-prooperirovali; https://esp.md/sobytiya/2019/04/30/upavshaya-s-8-go-etazha-v-belcah-devochka-otdelalas-ushibami).

Ø Dar copilul cu intestinul putred căruia i se făceau clisme, cât pe ce să îl bage în mormânt cu clismele care împrăștiau infecția. Printr-o minune a lui Dumnzeu a supraviețuit copilul după a ce a fost transportat la Chișinău.

Și asemenea cazuri sunt foarte multe la Spitalul Clinic Bălți, dar administrația instituției date a găsit pericolul principal venind de la un tânăr specialist care a îndrăznit să fie medic integru într-un mediu corupt, exact acolo unde erau interesele altora.

Deci, unica mustrare pe 2019 a primit-o doctorul pe care îl apără societatea civilă. Dar ce fel de doctor!? Cu media pentru anii de studii 9,75, vorbește fluent engleza, se dedică total profesiei neavând alte preocupări, citește mereu literatură de specialitate în 3 limbi, a făcut 4 ani de rezidențiat cu regretatul medic chirurg, doctor habilitat în științe medicale, dnul Vladimir Hotineanu! Și pe așa doctor să îl sancționezi? Să faci presiuni, să dezinformezi pacienții și să le sugerezi să se plângă la linia verde! Asta ce mai este? Asta e administrație?

Sancțiunea aceasta a fost aplicată în baza mai multor demersuri ale șefei de secție care, după ce „și-a făcut bine treaba” a fost avansată la funcția de vicedirector.


Autoare Diana Grosu

președinta Asociației pentru Drepturile Omului Lex XXI

Смотреть меньше
0 Комментарии
gallery image
Читать больше
0 Комментарии

"Târg de daruri dulci!"

gallery image

"Târgul de Daruri Dulci" evenimentul care își propune să sărbătorească femeea altfel. Vor participa strict femei producătoare, femei care muncesc nemijlocit în procesul de producere și procesare. Cu toate că sunt solicitări și din partea unor producători bărbați, se dă prioritate femeilor. Se vor vinde ambalat frumos miere de albine, fructe deshidratate î...

Читать больше
0 Комментарии

Когда прекратиться бездумное уничтожение природы в Бельцах?

gallery image

11 февраля состоятся дебаты, организованные газетой СП, о судьбе детского парка «Andrieș». Как вам известно, Бельцкая Апелляционная палата признала незаконными решения муниципального совета о продаже земельных участков, на которых построены кафе «Малыш» и ресторан «Prime»(бывшая «Берёзка»), так как земля в скверах и городских парках согласно законодательс...

Читать больше
0 Комментарии

Ce s-a întâmplat la ședința CMC din 06.02.2020/Что произошло на заседании мун. совета 06.02.2020

gallery image

Președinte de ședință a fost ales domnul Vasile Gradinaru


La ședința CMC din 06.02.2020 s-a votat:

- Amânarea aprobării regulamentului privind organizarea proiectului Buget Civil pentru ședințele ulterioare.

- Direcțiile gen...

Читать больше
0 Комментарии

Ziua Internațională a Îmbrățișărilor la Cahul

gallery image

Читать больше
0 Комментарии

"Мудрое" решение, принятое руководством Бельцкой Клинической Больницы

gallery image

Вы уже наслышаны о том, что инициативная группа бельчан во всеоружии встала на защиту честного врача из . Мы развернули широкую кампанию и в социальных сетях, и посредством совета о не дискриминации, и в судебных инстанциях, и организовав флэш-моб и т.д. Мы полагаем, что продемонстрировали всю серьёзность нашей позиции о недопустимости запугивания молодых...

Читать больше
0 Комментарии

Top-8 licee din mun.Chișinău, care în 2020 vor avea cele mai mari bugete

gallery image

În total, pentru școlile primare, gimnaziile și liceele din mun.Chișinău au fost alocate 1,239 MILIARDE LEI!

Celor mai mari licee din Chișinău le vor reveni și cele mai mari sume, care variază între 21,56 milioane lei și 33,42 milioane lei per instituție.

Lista celor Top-8 licee c...

Читать больше
0 Комментарии

Decizia „înțeleaptă” luată de conducerea Spitalului Clinic Bălți

Cunoașteți deja despre faptul că un grup de inițiativă din mun. Bălți „toate armele le-a ridicat” pentru a susține un medic integru din cadrul Spitalului Clinic Bălți, care este supus presiunilor și intimidărilor din partea administrației instituției, inclusiv a fost sanc...

Читать больше
0 Комментарии

„Acasă! Autentic! Autohton!” - expoziția ”Fabricat în Moldova”

gallery image

Peste patru sute de antreprenori din Republica Moldova își vor prezenta produsele și serviciile pe care le prestează în cadrul expoziției anuale „Fabricat în Moldova”, care va fi inaugurată într-o săptămână, la Chișinău. Anul acesta, expoziția poartă genericul „Acasă! Autentic! Autohton!” și se va desfășura în trei pavilioane ale Cen...

Читать больше
0 Комментарии

Informăm societatea că se merită de luptat împotriva corupților!

Ilegalitățile din Grădina publică din Bălți stopate – justiția și-a spus cuvântul
Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor invită reprezentanții mass-media la conferința de presă cu tema: „Ilegalitățile din Grădina publică din Bă...
0 Комментарии