De ce primesc mustrări medicii din Bălți?

gallery image

Conform informației oficiale oferite de către administrația IMSP „Spitalului Clinic Bălți” în baza răspunsului nr 01.11/17 din 15.01.2020, aflăm că pe tot parcursul anului 2019 administrația Spitalului Clinic Bălți a aplicat doar o singură mustrare aspră unui medic și 3 mustrări asistentelor medicale. Doar un singur medic în tot spitalul a primit mustrare aspră!

Însă aici noi suntem în cunoștință de cauză față de cine a fost aplicată unica mustrare aspră pe tot parcursul anului 2019. Este vorba de medicul în apărarea căruia au ieșit reprezentanții societății civile, caz unic pentru municipiul Bălți (https://www.facebook.com/100007636393277/videos/2481805108750678/).

Cred că această informație nu spune nimic pentru reprezentanții Ministerului Sănătății sau altor instituții care nu sunt din municipiul Bălți, dar noi, cei care locuim în municipiul Bălți, vă zicem așa: „Chiar ne considerați de proști? Noi în Bălți locuim, fraților! A 3-a zi de la apariția în presă a unui articol postat de tânărul medic, ați inițiat ancheta de serviciu! A treia zi! Nu ați putut rezista să nu lăsați de bănuit că adevăratul motiv nu au fost calitățile lui profesionale ci de fapt adresarea lui în presă. Dumnealui s-a adresat la presă doar după ce îi murise ultima speranță că în administrația instituției medicale, în care activează, se află oameni. Nu degeaba i-a numit dnul medic Serghei Baștan „grupa zahvata” (https://www.facebook.com/100007636393277/videos/2488014011463121/). Dar nu v-a părut suficient să îi aplicați mustrarea aspră în rezultatul lucrului „grupei zahvata”. Mai mult, ați decis să îl suspendați din funcție pentru două săptămâni, pentru ca tânărul specialist care e repartizat în altă parte decât locul de baștină să ramană și fără salariu pentru două săptămani, să nu mai deschidă gura vreodată!?”

Și așadar, despre statistică! O singură mustrare aspră pe tot spitalul pe tot parcursul anului 2019!

Ø Noi aici am fost, oameni buni, cand în 2019 Spitalul Clinic Bălți a fost internat un ofițer, sportiv, sănătos tun, cu o banală traumă primită după un meci de fotbal. Și-a pierdut omul viața după interacțiunea cu Spitalul Clinic Bălți. A plâns tot orașul. Nimeni nu a primit nicio sancțiune: nici aspră, nici mai puțin aspră.

Ø Tot în 2019, o fetiță de 1 an și 5 luni a căzut de la etajul 8 al unui bloc din mun. Bălți. Medicii, prin intermediul presei, ne-au asigurat că copilul s-a ales doar cu zgirieturi, fapt pentru care toți ne-am bucurat, însă după ce copilul a fost transferat la Chișinău s-a dovedit că fetița avea coloana vertebrală fracturată, avea сâteva coaste rupte și un plămân traumat ( https://esp.md/sobytiya/2019/05/01/upavshuyu-s-vysoty-devochku-perevezli-iz-belc-v-kishinyov-i-prooperirovali; https://esp.md/sobytiya/2019/04/30/upavshaya-s-8-go-etazha-v-belcah-devochka-otdelalas-ushibami).

Ø Dar copilul cu intestinul putred căruia i se făceau clisme, cât pe ce să îl bage în mormânt cu clismele care împrăștiau infecția. Printr-o minune a lui Dumnzeu a supraviețuit copilul după a ce a fost transportat la Chișinău.

Și asemenea cazuri sunt foarte multe la Spitalul Clinic Bălți, dar administrația instituției date a găsit pericolul principal venind de la un tânăr specialist care a îndrăznit să fie medic integru într-un mediu corupt, exact acolo unde erau interesele altora.

Deci, unica mustrare pe 2019 a primit-o doctorul pe care îl apără societatea civilă. Dar ce fel de doctor!? Cu media pentru anii de studii 9,75, vorbește fluent engleza, se dedică total profesiei neavând alte preocupări, citește mereu literatură de specialitate în 3 limbi, a făcut 4 ani de rezidențiat cu regretatul medic chirurg, doctor habilitat în științe medicale, dnul Vladimir Hotineanu! Și pe așa doctor să îl sancționezi? Să faci presiuni, să dezinformezi pacienții și să le sugerezi să se plângă la linia verde! Asta ce mai este? Asta e administrație?

Sancțiunea aceasta a fost aplicată în baza mai multor demersuri ale șefei de secție care, după ce „și-a făcut bine treaba” a fost avansată la funcția de vicedirector.


Autoare Diana Grosu

președinta Asociației pentru Drepturile Omului Lex XXI

SeeLess
0 Comments

Inaugurarea proiectului "Caravana Ecologică"

+2

🆕 Lucrul într-o echipă este secretul care face ca oamenii obișnuiți să obțină rezultate neobișnuite. - Ifeanyi Onuoha. ✌

ReadMore
0 Comments

Pe data de 17 noiembrie, echipa noastră a participat la cea de-a șasea sesiune de instruire

Pe data de 17 noiembrie, echipa noastră a participat la cea de-a șasea sesiune de instruire din cadrul proiectului "A consolidated NGO = an efficient fight for gender equality in Balti city", implementat de Asociația noastră și finanțat de UN Women Moldova.

Am analizat situația femeilor, bărbaților, fetelor și băieților în educație și sănătate, cons...

ReadMore
0 Comments

"A consolidated NGO = an efficient fight for gender equality in Balti city" №5

Pe data de 9 noiembrie, echipa noastră a participat la cea de-a cincea sesiune de instruire din cadrul proiectului "A consolidated NGO = an efficient fight for gender equality in Balti city", implementat de Asociația noastră și finanțat de UN Women Moldova.

Am discutat despre variile mecanisme de analiză a cheltuielilor publice din perspectiva gende...

ReadMore
0 Comments

Monumentele uitate din Bălți – alte istorii


YouTube
0 Comments

Cât de transparente și echitabile din perspectivă de gen sunt cheltuielile școlilor sportive?

RO\RU


Cât de transparente și echitabile din perspectivă de gen sunt cheltuielile școlilor sportive din municipiul Bălți? Acesta a fost subiectul discuției inițiate de

ReadMore
0 Comments

Instalarea urnelor stradale în com. Găvănoasa

🆕 Amenajarea comunității este o prioritate pentru grupul de inițiativă Tinerii schimbă comunitatea!

👉În acest sens au fost insta...

ReadMore
0 Comments

Semnarea acordurilor YEP 2 în com. Manta

Dragi tineri,

Vă informăm că astăzi, 02.11.2021, s-a semnat Acordul de colaborare între Grupul de Inițiativă "Puterea Prieteniei",

ReadMore
0 Comments

Semnarea acordurilor YEP 2 în com. Găvănoasa

👉 La 29.10.2021, au fost semnate Acordurile de colaborare între Primăria Găvănoasa, Grupul de Inițiativă "Tinerii schimbă comunitatea" și

ReadMore
0 Comments

Дом Йоффе – история особняка, в подвале которого были совершены массовые убийства

gallery image

В истории Бэлць очень много страниц связано с еврейской общиной, некогда представлявшей большинство в северной столице. В первой половине 20-го века в Бэлць функционировали еврейские школы, была оборудованная частными еврейскими спонсорами больница, расположенная в районе пустыря по ул. Индепенденций напротив университета:

ReadMore
0 Comments

Istoria sângeroasă a Casei Yoffe

gallery image

Multe pagini din istoria orașului Bălți sunt asociate cu comunitatea evreiască, care odinioară reprezenta majoritatea populației în capitala de Nord. În prima jumătate a secolului XX, la Bălți activau școli evreiești, exista un spital dotat sponsorizat de evrei, ce era situat pe un teren viran de pe strada Independenței vizavi de universitate:

ReadMore
0 Comments