De ce primesc mustrări medicii din Bălți?

gallery image

Conform informației oficiale oferite de către administrația IMSP „Spitalului Clinic Bălți” în baza răspunsului nr 01.11/17 din 15.01.2020, aflăm că pe tot parcursul anului 2019 administrația Spitalului Clinic Bălți a aplicat doar o singură mustrare aspră unui medic și 3 mustrări asistentelor medicale. Doar un singur medic în tot spitalul a primit mustrare aspră!

Însă aici noi suntem în cunoștință de cauză față de cine a fost aplicată unica mustrare aspră pe tot parcursul anului 2019. Este vorba de medicul în apărarea căruia au ieșit reprezentanții societății civile, caz unic pentru municipiul Bălți (https://www.facebook.com/100007636393277/videos/2481805108750678/).

Cred că această informație nu spune nimic pentru reprezentanții Ministerului Sănătății sau altor instituții care nu sunt din municipiul Bălți, dar noi, cei care locuim în municipiul Bălți, vă zicem așa: „Chiar ne considerați de proști? Noi în Bălți locuim, fraților! A 3-a zi de la apariția în presă a unui articol postat de tânărul medic, ați inițiat ancheta de serviciu! A treia zi! Nu ați putut rezista să nu lăsați de bănuit că adevăratul motiv nu au fost calitățile lui profesionale ci de fapt adresarea lui în presă. Dumnealui s-a adresat la presă doar după ce îi murise ultima speranță că în administrația instituției medicale, în care activează, se află oameni. Nu degeaba i-a numit dnul medic Serghei Baștan „grupa zahvata” (https://www.facebook.com/100007636393277/videos/2488014011463121/). Dar nu v-a părut suficient să îi aplicați mustrarea aspră în rezultatul lucrului „grupei zahvata”. Mai mult, ați decis să îl suspendați din funcție pentru două săptămâni, pentru ca tânărul specialist care e repartizat în altă parte decât locul de baștină să ramană și fără salariu pentru două săptămani, să nu mai deschidă gura vreodată!?”

Și așadar, despre statistică! O singură mustrare aspră pe tot spitalul pe tot parcursul anului 2019!

Ø Noi aici am fost, oameni buni, cand în 2019 Spitalul Clinic Bălți a fost internat un ofițer, sportiv, sănătos tun, cu o banală traumă primită după un meci de fotbal. Și-a pierdut omul viața după interacțiunea cu Spitalul Clinic Bălți. A plâns tot orașul. Nimeni nu a primit nicio sancțiune: nici aspră, nici mai puțin aspră.

Ø Tot în 2019, o fetiță de 1 an și 5 luni a căzut de la etajul 8 al unui bloc din mun. Bălți. Medicii, prin intermediul presei, ne-au asigurat că copilul s-a ales doar cu zgirieturi, fapt pentru care toți ne-am bucurat, însă după ce copilul a fost transferat la Chișinău s-a dovedit că fetița avea coloana vertebrală fracturată, avea сâteva coaste rupte și un plămân traumat ( https://esp.md/sobytiya/2019/05/01/upavshuyu-s-vysoty-devochku-perevezli-iz-belc-v-kishinyov-i-prooperirovali; https://esp.md/sobytiya/2019/04/30/upavshaya-s-8-go-etazha-v-belcah-devochka-otdelalas-ushibami).

Ø Dar copilul cu intestinul putred căruia i se făceau clisme, cât pe ce să îl bage în mormânt cu clismele care împrăștiau infecția. Printr-o minune a lui Dumnzeu a supraviețuit copilul după a ce a fost transportat la Chișinău.

Și asemenea cazuri sunt foarte multe la Spitalul Clinic Bălți, dar administrația instituției date a găsit pericolul principal venind de la un tânăr specialist care a îndrăznit să fie medic integru într-un mediu corupt, exact acolo unde erau interesele altora.

Deci, unica mustrare pe 2019 a primit-o doctorul pe care îl apără societatea civilă. Dar ce fel de doctor!? Cu media pentru anii de studii 9,75, vorbește fluent engleza, se dedică total profesiei neavând alte preocupări, citește mereu literatură de specialitate în 3 limbi, a făcut 4 ani de rezidențiat cu regretatul medic chirurg, doctor habilitat în științe medicale, dnul Vladimir Hotineanu! Și pe așa doctor să îl sancționezi? Să faci presiuni, să dezinformezi pacienții și să le sugerezi să se plângă la linia verde! Asta ce mai este? Asta e administrație?

Sancțiunea aceasta a fost aplicată în baza mai multor demersuri ale șefei de secție care, după ce „și-a făcut bine treaba” a fost avansată la funcția de vicedirector.


Autoare Diana Grosu

președinta Asociației pentru Drepturile Omului Lex XXI

Смотреть меньше
0 Комментарии

Волонтёры Бельц. COVID-19

gallery image

В Бельцах существует группа помощи Волонтёры Бельц. COVID-19, которая помогает пожилым людям и социально-уязвимым семьям. Каждый день они обходят от 10 до 20 адресов и помогают нуждающимся, раздавая продуктовые пакеты.

В группе публикуются фотоот...

Читать больше
0 Комментарии

Coliba Albastră oferă prânzuri calde și ajutor pentru oamenii fără adăpost din mun.Chișinău

gallery image

Grupul de Inițiativă COLIBA ALBASTRĂ a apărut ca o necesitate de a-i ajuta pe cei mai vulnerabili în contextul crizei pandemice de COVID19.

Читать больше
0 Комментарии

Короновирус не передется от кошек и собак людям! Научно доказано!

gallery image

Короновирусы не передаются от домашних животных к людям!

В связи с распространением различных заблуждений на эту тему. Мы делимся наглядной информацией, ярко отражающей, что короновирусы у кошек и собак относятся к разным типам короновирусов и не передаются от животных к людям.

Будьте проинформированы и поделитесь этой информ...

Читать больше
0 Комментарии

Poezia lui A.Mateevici "Limba noastră" în limbile etniilor din Republica Moldova

https://www.youtube.com/watch?v=IyPoYH_i20Q&t=51s

Poezia lui A.Mateevici "Limba noastră" în limbile etniilor din Republica Moldova
Acest videoclip este rezultatul proiectului „Împuternicirea viitorilor lideri ai minorităților” din Moldova implementat de Centrul european pentru intrebăril...
0 Комментарии

"Обращение к Примару Ион Чебан"

gallery image

"Открытое Обращение жителей мун. Кишинёв к Примару Ион Чебан!


Уважаемый Господин Примар мун.Кишинёв.

Обращаемся к Вам с просьбой остановить беспредел Службы Отлова ЦОС - некрополь, которые воспользовавшись ситуацией в городе ввели у себя так называемый "карантин".

Под видом чего не от...

Читать больше
0 Комментарии

Ce s-a întâmplat la ședința CMC pe 10 și 12 martie / Как прошло заседание Муниципального Совета 10 и 12 марта

gallery image

Mai jos o să explic rând pe rând tot ce s-a întâmplat azi în Consiliul Municipal:


1. Epopeea autobuzelor: Una din prioritățile consilierilor municipali este fără doar și poate rezolvarea problemei transportului public în municipiu. În același timp conștientizăm că acest lucru nu p...

Читать больше
0 Комментарии

Ce s-a întâmplat la ședința CMC din 5 martie / Как прошло заседание Муниципального Совета Кишинёва от 5 марта?

gallery image

Ședința CMC din 5 martie a durat 6 ore (dacă nu luăm în calcul pauzele). Inițial pe ordinea de zi au fost 9 subiecte, apoi a apărut unul surpriză de la Primarul General, s-au discutat 2, s-a votat 1 și restul au fost transmise la reexaminare, dar să le luăm pe rând:


Primul subiect discutat, a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi la ...

Читать больше
0 Комментарии

Ce s-a întâmplat la ședința CMC din 20 și 27 februarie / Как прошло заседание муниципального совета Кишинёва от 20 и 27 февраля?

gallery image

A 3-a ședință a Consiliului Municipal Chișinău din anul 2020 și-a început lucrările pe 20 februarie și s-a finisat pe 27 februarie. Conform prevederilor legale, ședințele CMC pot dura maxim o lună, inclusiv cu întreruperi, după care se consideră închise, iar la următoarea ședință se discută subiectele care nu au reușit a fi dezbă...

Читать больше
0 Комментарии

Едем в летнюю школу в Грузию и на форумы для лидеров в Прагу и Мюнхен. Новый обзор возможностей от TV8

Во втором #2 обзоре – летние школы в Грузии и Польше, два форума для лидеров и стипендия на обучение в Риге.

Едем в летнюю школу в Грузию и на форумы для лидеров в Прагу и Мюнхен. Новый обзор возможностей от TV8
Редакция ru.tv8 запускает новый информационно-образовательный проект. Каждую неделю по воскресеньям мы будем делиться с нашими читателями подборкой самых горящих возможностей для обучения молдавской молодежи: интересные (и оплачиваемые) стажировки по всему миру, конференции, семинары и летние школы. Мы расскажем, как совмещать учебу и работу с поездками за границу и получать удовольствие от обучения не только дома, но и за рубежом. Во втором #2 обзоре – летние школы в Грузии и Польше, два форума для лидеров и стипендия на обучение в Риге.
0 Комментарии

3 Pași pentru o intersecție sigură

gallery image

Grupul civic „Femei cu Idei” a reușit, ca urmare a consultării cetăţenilor și responsabilizării autorităţilor, să îmbunătăţească siguranţa la intersecţia străzilor Armenească cu 31 August 1989 din Chișinău. Intersecţia a devenit mai sigură după plasarea corectă a indicatoarelor și aplicarea marcajului necesar.

Pentru ca succesul grupului de iniţiati...

Читать больше
0 Комментарии