Ce s-a întâmplat la ședința CMC din 5 martie / Как прошло заседание Муниципального Совета Кишинёва от 5 марта?

gallery image

Ședința CMC din 5 martie a durat 6 ore (dacă nu luăm în calcul pauzele). Inițial pe ordinea de zi au fost 9 subiecte, apoi a apărut unul surpriză de la Primarul General, s-au discutat 2, s-a votat 1 și restul au fost transmise la reexaminare, dar să le luăm pe rând:


Primul subiect discutat, a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi la propunerea Primarului General. Proiectul presupune ca o asociație din România, să doneze servicii în valoare de 500 mii euro pentru elaborarea Planului Urbanistic General. Din cauza că proiectul a apărut peste noapte și a clauzelor propuse la vot, au apărut mai multe semne de întrebare ce au stârnit dispute între consilieri și primar. Într-un final proiectul a fost adoptat cu votul majorității consilierilor.


Al 2-lea subiect discutat a fost despre anunțarea intenției de a procura 100 de autobuze. Conform proiectului Primarul General avea să fie împuternicit să inițieze tratative cu uzina din Belorus și banca pentru a negocia condițiile creditului, iar în paralel să fie creat un grup de lucru care să analizeze alte opționi. Aceste prevederi au stârnit discuții lungi, iar într-un final proiectul nu a fost votat (a acumulat 25 de voturi din necesarul de 26).


La propunerea consilierului PUN Corneliul Pântea restul proiectelor au fost remise la reexaminare și urmează a fi dezbătute în alte ședințe CMC.


------------------------------------------------------------------------------------


Заседание МСК от 5 марта продолжалось 6 часов (не учитывая перерывы). Изначально на повестке дня было 9 тем, затем от мэра пришел сюрприз: 2 темы обсуждались, за одну проголосовали, а остальные были отправлены на рассмотрение. Но давайте рассмотрим их по одной:


Первая обсуждаемая тема была добавлена ​​в повестку дня по предложению генерального мэра. Проект подразумевает, что ассоциация из Румынии пожертвует сумму 500 тысяч евро для разработки общего городского плана. Поскольку проект появился неожиданно, появилось несколько вопросов, которые вызвали споры между советниками и мэром. Наконец, проект был принят голосованием большинства советников.


Второй обсуждаемой темой было объявление о намерении приобрести 100 автобусов. Согласно проекту, генеральный примар будет наделен полномочиями инициировать переговоры с белорусским заводом и банком для согласования условий кредитования, и параллельно будет создана рабочая группа для анализа других вариантов. Эти положения вызвали длительные дискуссии, и в итоге проект не был проголосован (набрал 25 голосов из 26 необходимых).


По предложению советника от PUN (Партия Национального Единства) Корнелиу Пынтя остальные проекты были представлены на рассмотрение и должны быть обсуждены на других совещаниях МСК.


*Эта статья была переведена Михаилом Плацинда.

Смотреть меньше
0 Комментарии

Finantare pentru ÎMM-uri

gallery image

Antreprenorii pot primi suport financiar din partea statului prin intermediul unui nou program. O decizie în acest sens a fost luată de Guvern, în cadrul ultimei ședințe.

Potrivit documentului, programul poate fi accesat de IMM-urile cu potențial înalt de creștere și internaționalizare, interesate de...

Читать больше
0 Комментарии

Am inceput distributia Ghiozdanelor Călătoare.

gallery image

Am inceput distributia Ghiozdanelor Călătoare.

Multă bucurie pentru copilașii cu multe lipsuri pentru ca vor merge cu mândrie la scoala pe 1 septembrie.🧒🏻

Читать больше
0 Комментарии

Campania “Fă din dorul tău de casă o faptă generoasă! Donează pentru Spitalul Raional Cahul!”, a ajuns la inima multora din țară dar și de peste hotare.

Îi mulțumim din suflet îndrăgitei interprete din Republica Moldova, Doamna Botez Stela pentru că s-a alăturat campaniei noastre.

Împreună cu RUF - Romanian United Fund, Caravana cu Medici și c...

Читать больше
Donează pentru Spitalul Raional Cahul!
Fă din dorul tău de casă o faptă generoasă! COVID-19 face ravagii în Republica Moldova. Situația a scăpat de sub control și se înrăutățește pe zi ce...
0 Комментарии

Campania “Fă din dorul tău de casă o faptă generoasă! Donează pentru Spitalul Raional Cahul!”, a ajuns la inima multora din țară dar și de peste hotare.

Îi mulțumim din suflet îndrăgitei soliste de muzică populară din Republica Moldova, Doamna Ioana Capraru pentru că s-a alăturat campaniei noastre.

Împreună cu RUF - Romanian United Fund, Carav...

Читать больше
Donează pentru Spitalul Raional Cahul!
Fă din dorul tău de casă o faptă generoasă! COVID-19 face ravagii în Republica Moldova. Situația a scăpat de sub control și se înrăutățește pe zi ce...
0 Комментарии

Ce este un parc, o grădină publică și un scuar? O nouă solicitare către Primăria municipiul Bălți

gallery image

În data de 8 iulie 2020, am expediat o solicitare către Primăria municipiul Bălți prin care am cerut acesteia să ne explice ce este un parc, o grădină publică și un scuar. În baza acestor date, am solicitat să aflăm câte parcuri, câte grădini publice și câte scuari există în municipiul Bălți, iar în cazul în care denumirea nu corespunde cu cerințele legis...

Читать больше
0 Комментарии

Alte două petiții expediate care vizează spălătoriile auto din oraș

Alte două petiții expediate către Agenția Ecologică Bălți și către Primăria Bălți, în cadrul proiectului "Să acționăm împotriva corupției prin transparență și bună guvernare" finanțat de Ambasada SUA în Republica Moldova, vizează spălătoriile auto din oraș. Am solicitat instituțiilor vizate să ne comunice câte spălătorii auto activează în Bălți și câte di...

Читать больше
0 Комментарии

Ce specialități dețin conducătorii întreprinderilor municipale din Bălți

gallery image

În data de 8 iulie 2020, am expediat o solicitare către Consiliul Municipal Bălți, prin care am cerut acestuia să ne informeze cu referire la specialitățile deținute de conducătorii întreprinderilor municipale din oraș. Această solicitare a fost expediată în cadrul proiectului "Să acționăm împotriva corupției prin transparență și bună guvernare", finanțat...

Читать больше
0 Комментарии

O solicitare repetată trimisă domnului Hmarnîi, cu referire la câinii morți colectați în oraș

gallery image

Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI a solicitat repetat domnului Hmarnîi Iurii, administrator al DRCD, informația cu referire la ce se întâmplă cu câinii morți colectați de pe străzile municipiului. În caz contrar, i-am comunicat domnului Hmarnîi că vom fi nevoiți să ne adresăm la poliție pentru aplicarea sancțiunii administrative prevăzute de legi...

Читать больше
0 Комментарии

Conflict de interese în cadrul Întreprinderii Municipale "Direcția de troleibuze" din Bălți

Există sau nu conflict de interese în cadrul Întreprinderii Municipale "Direcția de troleibuze" din Bălți?

Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI a solicitat Autorității Naționale de Integritate să investigheze dacă există conflict de interese în cazul conducătorului Î.M. "Direcția de troleibuze" din Bălți, Serghei Avramenco, și soția acestuia, ...

Читать больше
0 Комментарии

Cerem explicație asupra cazului "Malîș" și „Beriozka/Prime”

gallery image

Astăzi, 9 iulie 2020, am solicitat secției juridice a Primăriei Bălți să ne prezinte documentele care au constrâns juristul Primăriei, domnul Leahu, să pledeze (în cadrul ședințelor de judecată pe cazul dat) ca fiind legală decizia de vânzare a terenurilor pe care sunt construite restaurantele "Malîș" și "Beriozka/Prime".

---------------

Сегод...

Читать больше
0 Комментарии