
Cu toţii acum, pe timp de pandemie, trecem printr-o criză economică care a început să fie resimțită şi la noi în ţară. Unul din factorii întîmpinaţi este şomajul tehnic. Ce trebuie să cunoaştem în momentul cînd ne confruntăm cu un astfel de fenomen? Ce este de fapt şomajul tehnic? Mă strădui să vă răspund la aceste întrebări cît mai succint.
Șomajul tehnic reprezintă imposibilitatea temporară a continuării activității de producție de către unitate sau de către o subdiviziune interioară a acesteia pentru motive economice obiective și care nu poate dura mai mult de patru luni în decursul unui an calendaristic.
Șomajul tehnic poate fi de două tipuri:
1. Cu acordul salariatului – în acest caz contractul se va suspenda în temeiul art. 77 lit c) Codul muncii și salariații nu vor primi indemnizații;
2. Fără acordul salariatului – în acest caz salariații beneficiază lunar de o indemnizaţie ce nu poate fi mai mică de 50 la sută din salariul lor de bază.
Anunțarea șomajului tehnic se va face prin ordinul angajatorului. Ordinul urmează a fi adus la cunoștința salariaților sub semnătură (însă în condițiile COVID-19 pot fi utilizate și alte instrumente de informare a salariaților).
Pe durata şomajului tehnic, salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reluarea activităţii (informarea salariaților poate avea loc pe diferite căi: email, telefon, rețele de socializare etc).
Modul în care salariaţii vor executa obligaţia de a se afla la dispoziţia angajatorului, precum şi mărimea concretă a indemnizaţiei de care beneficiază salariaţii în perioada şomajului tehnic, se stabilesc prin ordinul angajatorului, de contractul colectiv de muncă şi de convenţiile colective.
Este posibilă ostilitatea etnică atunci când se tratează pacienții din Spitalul Clinic Bălți? Povestea dificilă a lui Anastasia Sergeenko, un reprezentant al romilor Bălți.
Urmăriți materialul video în care Anastasia Sergheenco, o reprezentantă a romilor, va relata dificultățile cu care se c...
La 16 februarie 2021, membrii Grupului de Inițiativă “Tinerii schimbă comunitatea” din com. Găvănoasa, r. Cahul au participat la "Atelier de instruire în scriere de proiecte", unde au cunoscut ce este un proiect, care sunt principiile, component...
+2
La 13 și 19 februarie 2021, membrii Grupului de Inițiativă “Puterea Prieteniei” din com. Manta, r. Cahul au participat la "Ateliere de instruire în scriere de proiecte", unde au cunoscut ce este un proiect, care sunt principiile, componentele, ...

Laurențiu Mutruc este un tânăr activist, absolvent al

În Sălcuța, r. Căușeni, a fost lansată Săptămâna Transparenței Locale – o campanie de informare a populației privind asigurarea transparenței și promovarea accesului la informații de interes public.
Inițiativa este desfășurată de lidera comunitară și absolventa
UE // „EcoCahul – Cetățean implicat pentru un oraș curat!”
Dragi prieteni, vă informăm că pe parcursul zilei de ast...
+3
În februarie, Asociația pentru Drepturile Omului LEX21, împreună cu activiștii societății civile, au organizat o serie de discuții online despre noul Plan Urbanistic General a mun. Bălti. Vă invităm să-i vadă:
В феврале «Ассоциация по правам человека LEX21» совместно с гражданскими активиста...