
In ultimul timp tot mai des întîmpin cazuri de calomnie in social media ori societate si acest fenomen urît este cumva tolerat, metaforic vorbind si "victima" nu ia masuri, cel mai probabil din motiv ca multi nu cunosc cum sa actioneze in asa cazuri. Am hotarit sa scriu despre asta si sa va informez, cum voi va puteti apara.
Sa incepem cu principalul, ce inseamna Calomnia?
Art.70 al Codului Contraventional ne spune:
Calomnia, adică răspîndirea cu bună ştiinţă a unor scorniri mincinoase ce defăimează o altă persoană, însoţită de învinuirea de săvîrşire a unei infracţiuni deosebit de grave sau excepţional de grave ori soldată cu urmări grave
- se sancţionează cu amendă de la 80 la 120 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 20 la 60 de ore, sau cu arest contravenţional de pînă la 15 zile, cu amendă de la 120 la 250 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere cu privarea de dreptul de a deţine anumite funcţii sau de dreptul de a desfăşura anumite activităţi pe un termen de la 3 luni la un an.
- se sancţionează cu amendă de la 48 la 72 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 20 la 60 de ore, cu amendă de la 72 la 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere cu privarea de dreptul de a deţine anumite funcţii sau de dreptul de a desfăşura anumite activităţi pe un termen de la 3 luni la un an.
Însă sunt cazuri cînd calomnia nu este calificată de către organele de drept ca infracțiune sau contraventie administrativă si pentru asa cazuri mai este o solutie - de a inainta o actiune in justitie intr-un litigiu civil. În conformitate cu art.16 al Codului Civil al RM, orice persoana are dreptul la respectul onoarei, demnitatii si reputatiei profesionale. In asa mod, reclamantul este in drept sa ceara dezmintirea informatiei ce ii lezeaza onoarea, demnitatea profesionala, daca cel care a raspindit-o nu dovedeste ca ea corespunde realitatii. Odata cu inaintarea actiunii civile, poate solicita: stergerea informatiei care este denigranta si inclusiv, recuperarea daunelor materiale si morale pe care le-a suferit.
In final tin sa mentionez ca actiunile agresorului pot fi de o natura variata si cel mai eficient ar fi sa apelati la un avocat sau un consultant juridic care va ajuta sa identificati si sa elaborati o strategie de aparare, reiesind din circumstantele particulare ale cazului Dvs.
Este posibilă ostilitatea etnică atunci când se tratează pacienții din Spitalul Clinic Bălți? Povestea dificilă a lui Anastasia Sergeenko, un reprezentant al romilor Bălți.
Urmăriți materialul video în care Anastasia Sergheenco, o reprezentantă a romilor, va relata dificultățile cu care se c...
La 16 februarie 2021, membrii Grupului de Inițiativă “Tinerii schimbă comunitatea” din com. Găvănoasa, r. Cahul au participat la "Atelier de instruire în scriere de proiecte", unde au cunoscut ce este un proiect, care sunt principiile, component...
+2
La 13 și 19 februarie 2021, membrii Grupului de Inițiativă “Puterea Prieteniei” din com. Manta, r. Cahul au participat la "Ateliere de instruire în scriere de proiecte", unde au cunoscut ce este un proiect, care sunt principiile, componentele, ...

Laurențiu Mutruc este un tânăr activist, absolvent al

În Sălcuța, r. Căușeni, a fost lansată Săptămâna Transparenței Locale – o campanie de informare a populației privind asigurarea transparenței și promovarea accesului la informații de interes public.
Inițiativa este desfășurată de lidera comunitară și absolventa
UE // „EcoCahul – Cetățean implicat pentru un oraș curat!”
Dragi prieteni, vă informăm că pe parcursul zilei de ast...
+3
În februarie, Asociația pentru Drepturile Omului LEX21, împreună cu activiștii societății civile, au organizat o serie de discuții online despre noul Plan Urbanistic General a mun. Bălti. Vă invităm să-i vadă:
В феврале «Ассоциация по правам человека LEX21» совместно с гражданскими активиста...