Ce este hartuirea on-line sau cyber bullying?

gallery image

Bill Belsey, specialist canadian în educație a lansat acest termen si l-a definit astfel: “Cyber bullying-ul implică utilizarea tehnologiilor informaționale și comunicaționale pentru a sprijini un comportament deliberat, repetat și ostil desfășurat de către un individ sau grup, care este destinat să aducă prejudicii altor persoane”.

Este un termen englezesc ce nu poate fi tradus în mod direct în limba română, însă acesta s-ar asocia cu termenii de intimidare, terorizare, brutalizare și hărțuire în mediul on-line. Acest fenomen este caracteristic hărțuirii tradiționale, doar că manifestat la nivel informatic, prin intermediul internetului și a altor tehnologii informaționale.

Înainte de a apela la instrumentele legale, ar fi bine să distingem acele acțiuni și manifestări care cad sub incidența acestui fenomen, și anume:

  • bârfa: emiterea în mediul online a unor declarații speculative ce denigrează o persoană sau instigă un grup de persoane în a adopta un comportament restrictiv;
  • hărțuirea: luarea în batjocură constant și deliberat o persoană, prin postarea de mesaje publice, poze ce pot afecta integritatea psihică a individului;
  • urmărirea online: hărțuirea intimidantă cu scopul de a aduce conflictul și în viața reală. De exemplu, de a solicita întrevederi în viața reală prin a amenința cu răfuială fizică;
  • trolling: provocarea unor persoane să acționeze agresiv, prin insultarea implicită;
  • comentarii: postarea de răspunsuri negative, denigrante la adresa unor persoane, la adresa unor fotografii, clipuri video sau mesaje lansate de o anumită persoană;
  • profiluri false: crearea unor profiluri false create de agresorii pe internet, ce împrumută identitatea altor persoane pentru a facilita comunicarea cu victimele lor; sub protecția anonimatului, agresorii își amenință victimele sau, aleatoriu, folosesc identitatea victimei în raport cu alte persoane;
  • sexting: distribuirea de materiale pornografice minorilor, utilizând mijloacele electronice de comunicație.

Aceste acțiuni constituie niște abuzuri în adresa persoanei. În primul rând, este bine să știm ce instrumente tehnice putem folosi pentru a opri un asemenea comportament din partea terților. Dacă hărțuirea se realizează pe o rețea de socializare (facebook, odnoklassniki, instagram, twitter etc.). 

 În cazul în care hărțuirea se realizează în afara rețelelor de socializare, de exemplu prin comentarii defăimătoare pe anumite site-uri sau bloguri, primul pas ar fi să notificați proprietarul site-ului prin a solicita ștergerea informației care vă defăimează.

Atunci când mijloacele tehnice nu v-au permis să soluționați problema apărută, iar hărțuirea continuă, în mod sigur, ați putea apela la organele competente: poliție, procuratură, instanța de judecată într-un final. Pentru a ne apăra drepturile ar exista două căi:

  • fie prin depunerea unei plângeri penale, contravenționale;
  • fie prin înaintarea unei acțiuni civile în instanța de judecată.

În cazul în care prin hărțuirea online se recurge la acțiuni de șantaj, amenințări sau încălcarea inviolabilității vieții personale, victima ar trebui să depună o plângere penală. Cu regret, Codul Penal al Republicii Moldova nu prevede în particular o componentă de infracțiune cum ar fi hărțuirea (asemenea legislației penale a României, de exemplu). În cazul reglementărilor Codului penal al Republicii Moldova, s-ar putea apela la infracțiuni incidente, cum ar fi: șantaj (art. 189 CP), încălcarea inviolabilității vieții personale (art. 177 CP), amenințarea cu omor ori cu vătămarea gravă a integrității corporale sau a sănătății, hărțuirea sexuală (art. 173 CP).

A se reține faptul că depunerea unei plângeri penale nu înseamnă imediat și sancționarea agresorului. În aceste condiții ați putea încerca încadrarea acțiunilor agresorului într-o contravenție administrativă, cum ar fi calomnia, prevăzută de art. 70 al Codului Contraventional.

SeeLess
0 Comments

Politici organizaționale în organizații non-profit

Tot mai frecvent OSC-urile se confruntă cu situaţia în care trebuie să prezinte structura organizaţiei, competenţele elementelor structurale, implicarea societăţii în procesul de guvernare a organizaţiei, şi această tendinţă devine din ce în ce mai pronunţată.

Cît de important este elaborarea politicilor organizaționale știe fiecare dar nu fiecare ...

ReadMore
0 Comments

Conferința de lansare a proiectului ”Foișorul Prieteniei – loc de recreere pentru tinerii din com. Manta”

👉 Joi, 29 aprilie 2021, în Sala de ședințe a Primăriei com. Manta, a avut loc conferința de lansare a proiectului ”Foișorul Prieteniei – loc de recreere pentru tinerii din com. Manta”.

La ședința de lansare au participat: dna Violeta Hîncu ...

ReadMore
0 Comments

Pubele oferite pe strada B.P. Hașdeu

+3

🆕 UE // „EcoCahul - Cetățean implicat pentru un oraș curat!”

 

📢 În data de 18 și 24 aprilie 2021, bordul AO Perspecti...

ReadMore
0 Comments

Fiecare din noi poate dărui o Speranță !

Oferiti daruri, implicați-vă în acte caritabile și faceți voluntariat 💝Astfel îi puteți ajuta pe cei aflați în suferință și vă puteți crește speranța de viață - o spun psihologii !

Este foarte important să ajuți, e important pentru tine în ...

ReadMore
0 Comments

СONCURS DE FOTOGRAFIE/VIDEO "INVESTIȚII EUROPENE ÎN RAIONUL CAHUL!"

gallery image

Asociaţia Obştească Perspectiva” dă start concursului FOTO/VIDEO cu genericul ,,INVESTIȚII EUROPENE ÎN RAIONUL CAHUL”organizat în cadrul proiectului: „EcoCahul-Cetăţean implicat pentru un oraş curat”, mun. Cahul. Concursul își propune să descopere și să promoveze noi talente, dorința de interes și cunoștințe, să stimuleze ...

ReadMore
0 Comments

Campanie de salubrizare a râului Frumoasa

🆕 UE // „EcoCahul – Cetățean implicat pentru un oraș curat!”

”Natura ne aseamănă, educația ne deosebește!” – Confucius

Dragi prieteni, locuitori ai municipiului Cahul, vă rugăm să nu fiți indiferenți față de mediul înconjurător! ...

ReadMore
0 Comments

ANUNȚ DE PARTICIPARE privind achiziționarea Materiale de construcție și articole conexe în cadrul proiectului „EcoCahul – Cetățean implicat pentru un oraș curat!”

gallery image

1.    Denumirea autorității contractante: Asociația Obștească "Perspectiva",

2.    C/F: 1010620000640

3.    Obiectul achiziției: Materiale de construcție și articole conexe.

4.    Data publicării anunțului: 14.04.2021

ReadMore
0 Comments

Cum se descurcă tinerii medici în sistemul național de sănătate?

Cum se descurcă tinerii medici în sistemul național de sănătate? Urmăriți discuția cu tanărul medic reanimatolog anesteziolog Brînză Gheorghe:

https://www.facebook.com/adolexadolex/videos/401397550939396

------------

Как м...

ReadMore
0 Comments

+2

🆕 UE // „EcoCahul – Cetățean implicat pentru un oraș curat!”

📢 La 03 și 04 aprilie 2021, bordul AO Perspectiva, împreun...

ReadMore
0 Comments

UE// Tînăr informat – cetățean responsabil!

+4

Care sunt principiile APL, Ce obligații au angajații APL, Ce obligații au Primarul și Președintele raionului. Toate aceste teme au fost discutate și analizate la Training-ul „Administrațiile Publice Locale și Instituțiile Publice - competențe și obligațiile angajaților lor” organizat de AO ”Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI”.

La eveniment a...

ReadMore
0 Comments