
Guvernul a aprobat unele modificări în Codul Muncii.
Amendamentele vizează situațiile excepționale: vizează munca la distanță sau la domiciliu. Potrivit proiectului, în cazul imposibilității prestării de către salariat a muncii la locul de muncă organizat de angajator și în scopul protejării securității și sănătății salariatului în perioada situațiilor excepționale legate de declararea stării de urgență, de asediu și de război sau declararea stării de urgență în sănătate publică, angajatorul, în funcţie de specificul muncii salariatului, poate dispune, prin ordin (dispoziţie, decizie, hotărâre) motivat, schimbarea temporară a locului de muncă al salariatului cu prestarea muncii la domiciliu sau de la distanță, fără operarea modificărilor respective în contractul individual de muncă. Ordinul (dispoziţia, decizia, hotărârea) se comunică salariatului în timp util, inclusiv prin mijloace electronice.
În situații excepționale legate de declararea stării de urgență, de asediu și de război sau declararea stării de urgență în sănătate publică, autoritățile competente de gestionarea stării respective pot prevedea pentru unele categorii de salariați o altă durată a timpului de muncă. De asemenea, pot dispune munca suplimentară cu depășirea limitelor prevăzute de cod, precum și condițiile de prestare a acesteia.
În scopul utilizării optime de către salariați a zilelor de repaus și de sărbătoare nelucrătoare, conducătorul unității, după consultarea reprezentanților salariaților, este în drept să transfere zilele de repaus (de lucru) în alte zile. Pentru autoritățile și instituțiile publice dreptul de a transfera zilele de repaus (de lucru), inclusiv prin modificarea duratei zilnice a timpului de muncă în alte zile aparține Guvernului.
+4
Femeile rămân a fi cea mai afectată categorie de persoane supuse violenței în familie. În data de 20 ianuarie, 2021 mai mulți activiști civici, reprezentanți ai ONG și echipa ADO Lex XXI s-au adunat pentru a discuta acest fenomen și anume „Mecanismele de protecție a victimelor violenței în familie folosite de Inspectoratul de Poliție Balți”.
Evenime...

Unele Întreprinderi Municipale din Bălți sunt conduse de persoane cu foarte multe probleme la capitolul integritate. La sesizarea Asociației pentru Drepturile Omului Lex XXI, Autoritate Națională de Integritate a stabilit conflict de interese admis de directorul Întreprinderii Municipale "Direcția de Troleibuze din Bălți...
+5
Reprezentanții APL, experți în achiziții publice, reprezentanți ai ONG și activiștii civici au participat, la data de 12 ianuarie 2021, la workshopul „Evaluarea ofertelor și achizițiilor publice” organizat de ”Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI”. În cadrul evenimentului au fost prezentate, analizate și discutate următoarele subiecte:
– Desch...

📢Pandemia COVID-19 a afectat semnificativ tinerii încadrați în sistemul educațional, aceștia nu au putut participa calitativ în cadrul procesului de învățământ din cauza lipsei accesului la Internet sau Calculator!
❗De la 11 Martie 2020 - când au fost închise toate instituțiile de învățământ și s-a trecut la lecțiile on-line 16000 de ele...