Spitalul Clinic Bălți: care este bugetul și la ce se cheltuiește

gallery image

În 2020, mulți moldoveni au fost martori la imperfecțiunea sistemului de sănătate din Moldova. Pandemia COVID-19 a evidențiat condițiile cumplite în care erau ținuți pacienții, când multe spitale nu aveau condiții de bază, cum ar fi dușuri cu apă caldă sau grup sanitar în salon.

Camera pacienților suspectați de COVID-19, iulie 2020 Spitalul Clinic din Bălți

Camera pacienților suspectați de COVID-19, iulie 2020 Spitalul Clinic din Bălți

Au sau nu, spitalele locale destui bani, planificați în buget ? Sau problema principală a spitalelor locale este corupția și incapacitatea de a aloca în mod corespunzător finanțele? Folosind exemplul Spitalului Clinic Bălți, vom studia bugetul și punctele de distribuire a banilor în 2019.

Care este bugetul Spitalului Clinic Bălți?

Bugetul Spitalului Bălți este destul de consistent – 183 637 270 lei. Pentru comparație, bugetul întregului municipiu Bălți este în jur de 550-650 milioane de lei. Se pare că bugetul insitituției medicale de stat este doar de 3 ori mai mic decât bugetul general din mun. Bălți.

Astăzi, teritoriul Spitalului Bălți, potrivit site-ului web Cadastru.md, este de 4.62150 hectare.

Cum este alocat bugetul spitalului?

După cum putem vedea din documentele prezentate, cea mai mare distribuție a banilor se îndreaptă către salarii. Așadar, pentru salariile administrației, medicilor, personalului medical au fost alocați 119 595 017 lei pentru anul 2019. Având în vedere că, potrivit informațiilor oficiale, Spitalul Bălți are aproximativ 1500 de persoane, salariul mediu anual este de aproximativ 80.000 de lei. Cu toate acestea, trebuie să înțelegem că salariile angajaților spitalului vor fi izbitor de diferite de salariile administrației acestei instituții medicale. Acest lucru se vede clar printr-un exemplu simplu al statisticilor salariale ale directorului spitalului Bălți, Serghei Rotari:

În 2017, din iulie, prin decizia Consiliului municipal Bălți, Serghei Rotari este numit în funcția de director al spitalului. În ultimele cinci luni S. Rotari a câștigat 124.084 lei, ceea ce înseamnă aproximativ 25.000 lei pe lună. Sau, dacă se măsoară în moneda europeană, aproximativ 1250 euro.

În 2018, salariul directorului de atunci al Spitalului Municipal Sergiu Rotari era de 282.274 lei. Este vorba de aproximativ 23.500 de lei pe lună

În 2019, salariul anual al directorului Spitalului Bălți, Sergiu Rotari, a fost de 309.871, adică aproximativ 26.000 de lei pe lună.

Pentru achiziționarea medicamentelor pentru spital, din bugetul Spitalului pentru 2019 a fost îndreptată suma de 22.197.244 lei.

7.419.668 lei sunt alocați pentru hrana pentru pacienți.

35 838 754 lei conform estimării bugetare pentru 2019 merg la „Alte cheltuieli”.

„Alte cheltuieli”, facturi pentru utilități și altele

Spitalul Clinic Bălți plătește facturi mari pentru utilități. Conform planificării bugetare pentru 2019, erau așteptate următoarele cheltuieli:

1. Electricitate – 6 147 400 lei;

2. Gaz natural – 2.985.200 lei;

3. Plata pentru încălzire – 2.152.100 lei;

4. Pentru utilizarea apei și canalizării – 3 230 500 lei;

5. Evacuarea deșeurilor – 418.000 lei.

După cum puteți vedea, plățile pentru utilități ale Spitalului Bălți pentru un an sunt mai mari de 13 milioane de lei.

În ciuda consumului destul de mare de apă rece, spitalul achiziționează apă purificată în recipiente de 19 litri pentru dispensoare de apă situate în cabinetele medicilor și ale administrației. Pentru aceste nevoi, bugetul spitalului pentru 2019 prevede 100.000 de lei.

Serviciile de comunicare și suport IT sunt următoarele:

  • • Internet – 45.000 lei;
  • • Telefonie fixă ​​- 230.000 lei:
  • • Telefonie mobilă (pentru administrare) – 35.000 lei;
  • • Întreținerea software-ului de contabilitate – 90.000 lei;
  • • Întreținerea programului „HospiatalMenedger” – 120.000 lei;
  • • Achiziționarea de computere – 250.000 lei.

Plata serviciilor clinicilor și laboratoarelor private

Laboratoare și clinicile private sunt situate în jurul Spitalului Clinic Bălți, precum și pe teritoriul său. Suma de aproximativ 2 milioane de lei este folosită pentru plata serviciilor lor. Spitalul Bălți nu are la dispoziție dispozitive vitale precum tomograful. Și dacă seara, noaptea, o persoană este internată la spital cu un diagnostic preventiv de accident vascular cerebral, presupunem că controlul va avea loc doar a doua zi într-o clinică privată, ale cărei servicii sunt plătite de Spitalul Clinic Bălți.

Costul unui tomograf bugetar este de aproximativ 3,5 milioane de lei:

Costul unui serviciu de tomografie într-o clinică privată este de la 1600 lei.

Seara, au fost efectuate mai multe apeluri către o clinică privată care oferă servicii de tomografie cu plată. Apelurile video arată că clinica este închisă seara și noaptea. În caz de urgență, cum ar fi o leziune la cap sau un accident vascular cerebral, atunci când pacientul este internat la spital, în opinia noastră, va exista o mare pierdere de timp pentru diagnostic.

Fără îndoială, era mai profitabil din punct de vedere economic să iei un astfel de dispozitiv în credit sau în rate, astfel, din 2 milioane de lei care intră în buzunarele clinicilor private, partea semnificativă ar rămâne în bugetul spitalului. Mai mult, ar fi posibil să concurezi cu clinicile private pentru serviciile cu plată ale unui tomograf. Cu toate acestea, este „mai profitabil” pentru conducerea spitalului să acorde 2 milioane de lei clinicilor private decât să își extindă gama de servicii.

Reparații de spații și comunicații

După cum puteți vedea din planificarea bugetară pentru 2019, Spitalul Bălți alocă sume mari de bani pentru renovări (reparații), dar, din păcate, vizitatorii obișnuiți ai acestei instituții nu prea observă schimbările tehnice.

5.362.000 lei este bugetul anului 2019 pentru renovarea spațiilor și comunicațiilor. Acestea sunt sume serioase, substanțiale, care ajung în conturile mai multor companii de construcții specializate în renovarea clădirilor. Fără îndoială, mulți oameni de afaceri locali sunt dornici să preia asimilarea banilor bugetari, cu toate acestea, în ultimii 29 de ani, Spitalul Bălți a existat mai mult din „rezerva sovietică”, iar interiorul său în multe saloane, toalete pentru vizitatori este același ca în trecut, în vremurile sovietice.

Rezultat

Deși teritoriul Spitalului Bălți în sine și al sediului său este de 4,6 hectare sau 0,04 m2 kilometri. Întregul oraș Bălți are 78 m2 kilometri. Bugetul unei instituții medicale este de doar 3 ori mai mic decât întregul buget al orașului, în timp ce orașul în sine are o suprafață de 1950 ori mai mare.

Un spital modern trebuie să aibă echipamente moderne de diagnostic, cum ar fi un tomograf. Nu este rentabil din punct de vedere economic să plătești sume de un milion și jumătate de lei pe an pentru serviciile unui tomograf privat. Investiția pentru utilizarea propriului tomograf poate fi recuperată în 3-4 ani, ceea ce este un timp foarte scurt.

Merită să punem accent pe dezvoltarea propriilor servicii de laborator, mai degrabă decât să le folosim pe cele private. În timpul pandemiei, Bălți s-a confruntat cu faptul că laboratoarele locale nu erau pregătite să testeze oamenii pentru COVID-19.

Spitalul, care va fi echipat cu echipamente moderne, este capabil nu numai să trăiască din banii bugetului, ci să câștige bani în plus, care pot fi cheltuiți și pentru dezvoltarea medicinei moderne. Ce împiedică Spitalul Băli să devină un concurent pentru clinicile private, care primesc comenzi pentru servicii plătite?

Înlocuirea lămpilor cu lămpile LED mai eficiente din punct de vedere energetic ar contribui la reducerea semnificativă a consumului de energie electrică.

Luând în considerare particularitățile structurii acoperișului spitalului, pot fi furnizate mai multe panouri solare, precum și colectoare solare alimentate cu energie solară. Acest lucru ar furniza apă caldă și electricitate, ceea ce ar duce, de asemenea, la economii semnificative.

Автор:

Diana Grosu

Vitali Cozearschi

Acest material analitic a fost elaborat în cadrul proiectului „Sistemul medical din Bălți și Drochia în vizorul societății civile”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer în cadrul programului de grant „Dezvoltarea societății civile locale în Republica Moldova”.

SeeLess
0 Comments

Femeile trebuie să fie incluse în lista cetățenilor de onoare a municipiului Bălți

gallery image

”Femeile trebuie să fie incluse în lista cetățenilor de onoare a municipiului Bălți” a fost concluzia participanților la masa rotundă organizată la 29 noiembrie 2020 de AO ”Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI”.

Tema discuției ”Excelența feminină pusă în lumină” i-a interesat și i-a adunat pe reprezentanți ai ONG-urilor, activiști civici, cons...

ReadMore
0 Comments

Colectăm cutii cu daruri și în Chișinău!

Cutia cu daruri s-a nascut in Diaspora moldovenilor din Franta acum un an, dar este o actiune care nu are frontiere, si fiecare , din orice tara, poate participa pentru a darui o bucurie de Craciun unui copil cu lipsuri din Moldova.

Anul trecut s-au colectat doar in Moldova 150 de cadouri, de la oameni cu inima mare care au daruit putin din resurs...

ReadMore
Cutia cu daruri de Crăciun
Oamenii activi din diasporă (Viorica Țimbalari, AO Papillondor) deja a doilea an lansează campania pentru pregătirea cadourilor pentru copiii din Moldova. Ac...
0 Comments

Dialog online: Tranziția spre o economie circulara în Republica Moldova

gallery image

Despre managementul deșeurilor în contextul tranziției la economia circulară, dar și beneficiile de mediu, economice și sociale ce pot fi atinse atunci când sunt implementate modele de afaceri bazate pe economia circulară am discutat azi în cadrul dialogului online organizat de

ReadMore
0 Comments

История Марины Парняк,которая хочет жить, но уже больше полугода не может получить курс химиотерапии

Страшная реальность сегодняшних дней - онкобольные севера Молдовы не могут получить лечение в Бельцкой Клинической Больнице из-за карантина, введенного директором этого лечебного заведения. А в Кишиневе больницы принимают больных онкологией.

ReadMore
История Марины Парняк, которая хочет жить, но уже больше полгода не может получить курс химиотерапии
Страшная реальность сегодняшних дней - онкобольные севера Молдовы не могут получить лечение в Бельцкой Клинической Больнице из-за карантина, введенного дирек...
0 Comments

Etti-Rosa Spirer - una dintre femei care merită un loc de onoare în Bălți

+9

Una dintre femei care merită un loc de onoare în Bălți

Etti-Rosa Spirer (n. 16 aprilie, 1900, Galați - d. 30 martie, 1990, Chișinău) a fost o arhitectă, deși mai puțin cunoscută pentru bălțenii contemporani, apreciată în perioada interbelică prin lucrările ei din municipiul Bălți.

Spirer s-a născut în 1900 la Galați, în România. Studiile le-a...

ReadMore
0 Comments

Excelența feminină pusă în lumină

Lista cetățenilor de onoare a municipiului Bălți este destul de masculinizată. Doar o singură femeie în această listă. De ce?


AO „Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI” are deosebita plăcere de a vă invita duminică, 29 noiembrie 2020, la o masă rotundă cu tematica: „Excelența feminină pusă în lumină”.

La eveniment se va discuta...

ReadMore
0 Comments

Poziția juristului(dnul Leahu) care reprezintantă Consiliului municipal Bălți


Link pe video


Să cunoască fiecare locuitor al municipiului Bălți !Juristul care reprezintantă Consiliului municipal Bălți dnul Leahu, poziția lui în judecată și toate argumentele în judecată coincid în totalitate cu poziția...

ReadMore
0 Comments

Ce se întâmplă cu staţiile de aşteptare?

Ştiaţi că?

Din 883 de staţii de aşteptare a transportului public din municipiul Chişinău (564 oraş şi 319 suburbii):

* 643 nu au indicatoare rutiere corespunzătoare;

* la 371 trebuie de reparat terenul unde e staţia;

* 461 de staţii sunt deteriorate/nu au pereţi;

* la 484 e deteriorat/lipseşte acoperişul;

* la 388 lipse...

ReadMore
0 Comments

Ședința de judecată pentru întoarcerea terenurilor din parcul Andrieș

26 noiembrie, 14-20 - Curtea de Apel din Bălți. Așteptăm cetățenii ce nu sunt indiferenți la Ședința de judecată pentru întoarcerea terenurilor din parcul Andrieș.

Un grup de cetățeni activi din...

ReadMore
0 Comments

De ce nu e posibil frecventarea grădiniței de 100 % copii ? Explicațiile autorităților

În ultima perioadă, mai mulți părinți vin cu întrebări referitor la frecventarea grădinițelor, deoarece o mare parte din copii nu au acces la frecventarea zilnică a instituției de invățământ, dar alternează mersul la grădininiță cu statul acasă. Respectiv, părinții, în special cei care merg zilnic la muncă sunt foarte revolatți la acest subiect

În ...

ReadMore
Explicația Angela Cutasevici de ce nu e posibil frecventarea grădiniței de 100 % copii
Declarațiile viceprimarului Angela Cutasevici la sedința operativă a primăriei din 24.11.2020
0 Comments